Auto zanimljivosti

Bentley restaurirao model Corniche uništen u Drugom svjetskom ratu

Bentley restaurirao model Corniche uništen u Drugom svjetskom ratu
Foto: Bentley | Bentley restaurirao model Corniche uništen u Drugom svjetskom ratu

Kompanija Bentley je restaurirala svoj model Corniche koji je bio uništen tokom Drugog svjetskog rata.

Radi se o automobilu koji je napravljen 1939. godine, čiji vlasnik Andre Embiricos je poželio da njegov četvorotočkaš bude više sportski pa je taj zadatak povjerio trećoj strani koja je unapredila ovu klasičnu limuzinu.

Međutim, Bentleyjevi inženjeri su mu se divili pa su željeli da kreiraju zvaničnu fabričku verziju. Corniche je bio baza, a Bentley je ubrzano radio na prototipu koji je imao lakšu karoseriju kao i tjunirani 4,25 litarski motor.

Automobil je završen u maju 1939. godine nakon čega je dostigao brzinu veću od 160 km/h. Zatim je poslat u Francusku na drumsko testiranje, gdje je krenulo po zlu. U julu 1939. godine ga je udario autobus, automobil je popravljen do avgusta, ali je vozač zadužen za obavljanje testova doživio novu nesreću. Jedan automobil se zaustavio ispred njega, zbog čega je u namjeri da izbjegne sudar vozač udario u drvo i prevrnuo automobil na bok. Automobil je trebalo da bude pokazan na izložbi pa su popravke morale da budu obavljene brzo.

Bentley je odvojio karoseriju i šasiju koju je poslao na popravke u Crewe, dok je karoserija popravljena u Francuskoj odakle je trebala da bude poslata u Englesku gdje bi automobil ponovo bio sastavljen.

Ipak, greška administracije je rezultirala kašnjenjem transporta pa je u međuvremenu uslijedio bombardovanje Dieppea tokom kojeg je karoserija uništena.

Međutim, volonteri fondacija WO Bentley i Sir Henry Royce Memorial su odlučili da vrate automobil u život pa je konačno završen.

Posao je obavio Mulliner koji je koristio originalne teničke skice, originalne MkV komponente i potpuno novu karoseriju. Bentleyjevo osoblje je projektu posvetilo svoje slobodno vrijeme, a nakon mnogo sati istraživanja i rješavanja problema, projekat je uspješno završen pa Corniche može da živi novi život.

(Klix.ba/Motor1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije