Auto zanimljivosti

Bijele boje 40 odsto automobila proizvedenih 2017.

Bijele boje 40 odsto automobila proizvedenih 2017.
Foto: N.N. | Bijele boje 40 odsto automobila proizvedenih 2017.
Beta

Od svih automobila proizvedenih 2017. godine u svijetu, 40 odsto je ofarbano bijelom bojom, pokazao je godišnji izvještaj njemačke hemijske industrije BASF o bojama automobila.

Bijela, crna, siva i srebrna i dalje su najzastupljenije "ahromatske boje", a među "hromatskim bojama" gotovo podjednako su zastupljene plava i crvena.

Evropski trend je da je 78 odsto svih automobila proizvedenih na tom kontinentu, bio ofarban u bijelu, crnu, sivu ili srebrnu boju. Udio sive je porastao na 19 procenata, čime je gotovo dostigla crnu. S više od 100 varijacija, siva ima drugi najveći broj nijansi, odmah poslije plave sa 130 varijacija.

"Siva koja asocira na beton i staklo, predstavlja najurbaniju boju koja konstantno bilježi porast posljednjih godina", objasnio je Mark Gutjar, šef BASF-ovog sektora za dizajn završnih automobilskih premaza.

U sferi "hromatskih boja", najzastupljenija je plava kojom je bio ofarban svaki drugi automobil proizveden u Evropi 2017. godine.

BASF je došao do zaključka da što je auto manji, to je nijansa boje upečatljivija.

U sferi "hromatskih boja", plava je već standardno u trendu. Iako je njen cjelokupan udio od 10 procenata ukupno stabilan, razmjera nijansi plave značajno raste iz godine u godinu, budući da gotovo svaki drugi "hromatski obojeni" automobil proizveden u Evropi 2017. godine, bio plav.

Izvještaj o bojama za Sjevernu Ameriku 2017. godine pokazuje da su nove tehnologije pigmentacije povećale potražnju za specijalnim efektima boje da svjetluca i da blješti. To naročito utiče na raznovrsnost bijele, crne i srebrne, koje su najpopularnije boje vozila u Sjevernoj Americi.

Kod električnih vozila, s kompjuterizovanim upravljanjem, estetika boja sve se više razmatra u kombinaciji s funkcionalnošću, odnosno sposobnošću detekcije senzora koja je bitna za automatsko upravljanje vozilom. Za to su najpoželjnije "ahromatske boje" srebrna, bijela ili crna.

Suprotno Sjevernoj Americi, na tržištima Azije i Pacifika jarke crvene nijanse i druge upadljive boje sve su popularnije.

Ali i tamo je ipak najviše automobila belo 49 procenata proizvedenih prošle godine. Zbog kulturnog konteksta u azijsko-pacifičkom regionu, bijela se povezuje s pozitivnim predstavama o čistoti i pametnom, naveo je BASF.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
U Briselu otvoren Sajam automobila
Auto zanimljivosti

U Briselu otvoren Sajam automobila

Lotus će se praviti i u Kini, gradi se nova fabrika
Auto zanimljivosti

Lotus će se praviti i u Kini, gradi se nova fabrika

Ovako reaguje Rus kad mu pauk digne auto
Auto zanimljivosti

Ovako reaguje Rus kad mu pauk digne auto

Najčitanije