Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Cijeli život u šumi krio 50 oldtajmera

Cijeli život u šumi krio 50 oldtajmera
Foto: Screenshoot | Cijeli život u šumi krio 50 oldtajmera
N.N.

U jednoj ogromnoj garaži u Pensilvaniji pronađeno je oko 50 oldtajmera, od kojih su mnogi proizvedeni ’30-ih godina prošlog vijeka.

Vozila su pripadala lokalnom kolekcionaru Lariju Šrolu, koji je veći dio života proveo skupljajući klasične automobile. Ovaj entuzijasta umro je 2018. godine, ne obaveštavajući porodicu o postojanju njegove jedinstvene garaže u šumi, prenosi Sputnjik Mundo.

Zatečena kolekcijom starih automobila, porodica Šrol odlučila je da kontaktira jutjubera Mareja, koji vodi kanal "Ajron trep garaž" specijalizovan za stare i trkačke automobile iz vremena Drugog svjetskog rata.

Jutjuber je uzeo dva Fordova automobila modela B iz 1932. i 1934. godine, a takođe će pomoći porodici sa kolekcijom.

Marej je u međuvremenu pristao da restaurira ove automobile, pokazujući postupak na svom kanalu na Jutjubu, a održaće tri aukcije 2020. godine kako bi prodao cjelokupnu kolekciju u serijama.

Sva pronađena vozila rađena su između ‘20-ih i ‘70-ih godina, a prema riječima stručnjaka, oko 99 odsto kolekcije čine "visokokolekcionarski" automobili.

Lari Šrol nije uspeo da napravi veliko bogatstvo, bio je običan radnik i većinu svog života proveo je radeći u fabrici papira. Automobile je počeo sakupljati 1961. godine i nastavio sve do devedesetih.

"Kupio je automobile koji sada vrede oko 20.000 dolara, a platio ih oko 1000 dolara", rekao je Marej.

Dok se neki kolekcionari fokusiraju samo na određenu marku ili eru automobila, Šrol je kupovao samo one koje je volio, bez obzira na proizvođača.

Marej potvrđuje da je kolekcija neverovatna zbog velike raznolikosti vozila i dobrog stanja u kojem se mnoga od njih još uvijek nalaze. Neka vozila još uvijek imaju dobru boju i mogu se voziti, čak i bez popravki.

Kolekcija će se prodavati u nizu aukcija. Prvo kolo počeće 18. aprila na sajmu u Jorku.

"Trajalo bi čitav život da se sve ovo privatno proda komad po komad", rekao je Marej.

"Prije aukcije opraćemo vozila da bismo uklonili prljavštinu i životinjski izmet. Međutim, mi ćemo se odreći mehaničkih radova zbog velikog broja vozila i vremena koje bi bilo potrebno za radove".

Većina automobila prodaće se po cijeni između 5.000 i 10.000 dolara, a neki vjerovatno između 20.000 i 50.000, prema Mareju.

Kolekcija uključuje neke vrlo ekskluzivne i retke modele, prenosi "Sputnjik".

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije