Auto zanimljivosti

Crna kutija u autima pomoći će da se utvrdi uzrok nesreća u BiH

Crna kutija u autima pomoći će da se utvrdi uzrok nesreća u BiH
Foto: Pixabay | Crna kutija u autima pomoći će da se utvrdi uzrok nesreća u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Uvođenje crne kutije u automobile u Evropskoj uniji dovešće do toga da i u Bosni i Hercegovini ne dolazi do manipulacija i da se lakše saznaju uzroci saobraćajnih nesreća, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

BiH nema auto-industriju, ali je veliki uvoznik automobila s tržišta Evropske unije, tako da bi ovo uskoro moglo zaživjeti i kod nas.

Naime, od ove godine u svim novim automobilima u Evropskoj uniji obavezna je crna kutija, dok će je od 2024. imati i sva vozila koja se prvi put registruju.

Crna kutija bi trebalo da bilježi 41 podatak koji pomaže u vještačenju, a najčešće će se nalaziti između vozačevog i suvozačevog sjedišta u modulu vazdušnog jastuka.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezjednosti saobraćaja RS, istakao je da BiH nema auto-industriju, te je prisiljena da automobile uvozi uglavnom s tržišta Evropske unije, tako da bi crne kutije u vozilima uskoro mogle doći i kod nas.

"U svakom slučaju, ovo je nešto što mi podržavamo jer će se posredstvom crne kutije nakon saobraćajne nesreće evidentirati mnogi elementi kao što su brzina kretanja, ograničenja brzine, a možda čak i video stvarnog stanja prilikom vožnje", naglasio je Jaćimović za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, ono što ohrabruje jeste i to da je Evropska unija izdala direktivu da se od naredne godine u automobile ugrađuju i limitatori brzine.

"Oni koji budu koristili podatke iz crne kutije će biti vjerovatno pripadnici bezbjednosnih snaga, poput MUP-a Republike Srpske, i oni će preko proizvođača automobila koji će ih ugrađivati biti uvezani u informacioni sistem, ako dođe do vještačenja ili uviđaja nakon saobraćajne nesreće. Oni će imati određene čitače i kodove kojima će moći pristupiti crnoj kutiji. S crnom kutijom ćemo imati egzaktne podatke kolika je brzina kretanja, video određenog nadzora stanja saobraćaja. Sve ovo će uticati da se na minimum smanje određene manipulacije prilikom samog uviđaja i detekcije stvarnog krivca saobraćajne nesreće", objašnjava Jaćimović.

Adis Imamović, sudski vještak saobraćajne struke, za "Nezavisne novine" ističe da postavljanje crnih kutija u motorna vozila neće uticati na aktivnu bezbjednost saobraćaja, nego na mogućnost istraživanja o mogućim uzrocima saobraćajnih nezgoda.

"Crna kutija, po uzoru na avionsku, neće spriječiti saobraćajnu nesreću, ali će doprinijeti prilikom istraživanja uzroka nastanka saobraćajnih nezgoda i imaće uticaj na faktore koji su doveli do nastanka nesreće", pojasnio je Imamović.

Naglasio je da se na ovaj način određenim mjerama može uticati da u budućnosti saobraćajne nezgode s nekim uzročnicima ne budu izražene u tolikoj mjeri.

"U svakom slučaju, ovo je pohvalno. Vozaču crna kutija neće odvraćati pažnju i smetati mu, jer on neće ni znati da je ima. Bosna i Hercegovina nema auto-industriju i ukoliko, na primjer, uvezete vozilo iz Njemačke koje ima ugrađenu crnu kutiju, zašto ne provesti neku zakonsku regulativu da se taj dio uvažava u BiH", zaključio je Imamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije