Auto zanimljivosti

Da li biste kupili polovnjak iz Kine?

Da li biste kupili polovnjak iz Kine?
Foto: arhiva Autoblog.rs | Da li biste kupili polovnjak iz Kine?

Kinesko ministarstvo trgovine dozvolilo je izvoz polovnih vozila iz te zemlje, kako bi stimulisalo svoje građane da kupuju nove automobile i time povećalo prodaju domaćih četvorotočkaša.

Zeleno svjetlo za izvoz polovnjaka stiže nakon što je u Kini u 2018. po prvi put od 1990-tih opala prodaja novih automobila, piše Rojters.

Kineska vlada je već preduzela neke mjere kako bi vratila uzlazni trend prodaje vozila, kao što je uvođenje poreskih olakšica. Međutim, to očigledno nije bilo dovoljno, pa je Ministarstvo trgovine ponovo intervenisalo i dozvolilo izvoz korišćenih automobila iz te zemlje, na druga tržišta.

Dozvola se za sada odnosi na 10 kineskih gradova u provincija, uključujući Peking, Šangaj i Guangdong, a vlasti su obećale i dodatnu podršku domaćoj auto-industriji.

Ministarstvo je saopštilo da će evidentirati kompanije preko kojih bi se polovnjaci izvozili i najavilo testove takvih vozila kako bi bili sigurni da automobili namijenjeni izvozu zadovoljavaju neophodne bezbjednosne uslove i ispunjavaju kriterijume kvaliteta.

Kineske vlasti u ovakvoj odluci vide i veliki privredni potencijal, navodeći kao primjer da u razvijenim zemljama oko 10% polovnjaka koji promjene svoje vlasnike bude izvezeno na druga tržišta.

Kinesko tržište polovnih automobila i dalje je znatno manje od tržišta novih vozila. U 2018. u Kini je prodato 13,82 miliona korišćenih automobila, dok je u isto vrijeme kupcima isporučeno 28,08 miliona novih četvorotočkaša, uz pad prodaje na godišnjem nivou od 2,8%.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije