Auto zanimljivosti

Da li će Norveška biti prva zemlja isključivo električnih automobila

Da li će Norveška biti prva zemlja isključivo električnih automobila
Foto: pixabay.com | Da li će Norveška biti prva zemlja isključivo električnih automobila

Norvežani su već sada u oblasti elektrifikacije voznog parka daleko ispred ostalih evropskih država. Kada je riječ o ekspanziji električnih automobila, Norveška se često koristi kao primjer. Ne bez razloga.

U septembru je čak 61,5 odsto svih novih prodatih automobila u toj zemlji bilo na struju. To predstavlja značajan skok u odnosu na 2019. kada je 42,4% isporučenih novih automobila koristilo električnu energiju kao jedino pogonsko gorivo, prenosi Rojters.

Takođe, ovaj podatak je ohrabrujući za vladu Norveške koja je zacrtala da do 2025. u potpunosti obustavi prodaju automobila sa motorima na fosilna goriva.

Ako se ovakav trend prodaje električnih vozila nastavi, a za sada nema naznaka da se to neće dogoditi, ukoliko žiivte u Norveškoj za najviše pet godina više nećete moći da kupiti novi auto sa SUS motorom.

Istina, benzinaca i dizelaša će još biti na putevima, ali će samim protokom vremena ova vrsta vozila polako izlaziti iz upotrebe, pa se očekuje da se zadrže samo u malom broju, uglavnom kao oldtajmeri i kolekcionarski primjerci.

Najveći evropski proizvođač automobila, Volkswagen, se ubrzano prilagođava vladinim planovima i nalazi svoju računicu.

Kako je saopštio lokalni uvoznik VW vozila, taj proizvođač očekuje da će već 2021. godine čak 90 odsto Volkswagena prodatih u Norveškoj biti na struju, da bi 2023. taj broj iznosio svih 100%, čime bi nemački auto-gigant dostigao zacrtani vladin cilj dvije godine pre roka.

Tome u prilog idu i podaci o prodaji automobila iz septembra.

Električni Volkswagen ID.3, koji je na norveško tržište stigao tek prošlog mjeseca, odmah je postao najprodavaniji model u spetembru, ispred Teslinog Modela 3 i modela Polestar 2.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije