Auto zanimljivosti

Da li djeca treba da utiču na izbor porodičnog automobila

Da li djeca treba da utiču na izbor porodičnog automobila
Foto: f1valer007/Pixabay | Da li djeca treba da utiču na izbor porodičnog automobila

Često se čuju i kritički dječji komentari: to je stari model, mislim da auto nije dovoljno sportski, a smatram i da je to auto za starije.

Sklonost ka određenom brendu, pouzdanost i bezbjednost utiču na proces kupovine automobila. Međutim, postoji još jedan faktor koji je do sada bio nedovoljno istražen i prilično potcijenjen - a to je mišljenje djece.

Od anketirane djece, 82 odsto njih smatra da su automobili zabavni, dok više od 34 odsto djece učestvuje zajedno u procesu kupovine automobila, navode iz Forda, koji je ovo istraživanje sproveo u Velikoj Britaniji.

Djeca nisu uvijek srećna sa izborom porodičnog automobila. Oko 57 odsto ispitane djece kaže da je trenutni porodični automobil lijep, ali neki (10 odsto) kažu da ga se ponekad ili često stide.

Često se čuju i kritički dječji komentari: to je stari model, mislim da auto nije dovoljno sportski, a mislim i da je to auto za starije.

Čak 61 odsto djece razgovara i sa drugima o automobilima, a tata i prijatelji su nejčešći sagovornici.

Najpopularniji su sportski automobili/kupe vozila (22 odsto), a zatim terenci (21 odsto). Slijede kabrioleti i karavani (po 18 odsto), pa takozvani obični automobili (12 odsto), kakve većina nas vozi.

Manje popularni su pikap vozila (pet odsto), mali automobili (dva odsto) i kombiji (jedan odsto).

Unutrašnji prostor automobila je na vrhu liste ključnih kriterijuma prilikom izbora porodičnog vozila. Skoro 97 odsto djece smatra da je to važno.

Brzina, luksuz i ekonomičnost su takođe važni kriterijumi. Prema mišljenju većine djece, novi automobil treba da bude "kul", po mogućnosti sa lijepim felnama.

Takođe mora imati opcije za korišćenje aplikacija, pristup internetu, kao i mogućnost punjenje pametnih telefona.

Dosadašnja istraživanja u Velikoj Britaniji su takođe pokazala da djeca igraju važnu ulogu u izboru automobila svojih roditelja. Studija sprovedena na 1.000 roditelja djece uzrasta od pet do 11 godina pokazala je da je 39 odsto očeva otvoreno za ovaj uticaj, u poređenju sa 33 odsto majki.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije