Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Da li je ovo najbolja moguća kazna za prebrzu vožnju?

Da li je ovo najbolja moguća kazna za prebrzu vožnju?
Foto: N.N. | Da li je ovo najbolja moguća kazna za prebrzu vožnju?
N.N.

Nesvakidašnja odluka jednog sudije mogla bi postati praksa. Na samom početku treba reći da prekršitelj nije oslobođen. Naprotiv, kazna je takva da će je imati na umu svaki put kad sjedne za upravljač. Naime, vozač je sudiji morao da obeća jednu stvar.

Krenimo redom. Frejzer Džonston (39) iz Maselboroa u blizini Edinburga u Škotskoj je ponosni vlasnik Fordovog monstruma, Mustanga GT sa preko 450 konjskih snaga. I naravno, Frejzera je moć Mustanga ponijela, i to više puta, a posljednji put je pred sudiju izašao zbog prebrze vožnje – snimljen je kako juri 175 km/h.

Pred sudom se pokušao braniti emocijama. Njegov advokat i on pokušali su da objasne kako ga je Mustang doslovno zaveo, odnosno da nije mogao odoljeti da ne stisne gas. Ponekad bi pojurio a da toga nije bio ni svjestan.

Advokat je čak naglasio da je Frejzer ponekad shvatao da vozi prebrzo, pa je čak i usporavao.

Šalu na stranu, ali činjenice govore drugačije. Frejzer je od 2017. nekoliko puta uhvaćen u prebrzoj vožnji, a nije mu strano ni nedozvoljeno parkiranje. Bivao je uhvaćen u prekršaju i dvaput u jednom danu, pa mu je tako svojevremeno privremeno oduzeta vozačka dozvola.

Nakon svega, sudija nije imao drugog izbora nego da donese jedinu moguću odluku. Poslije razgovora, Frejzer je prihvatio da proda svoj Mustang GT, ali i pristao u zamjenu kupi znatno sporiji Peugeot Partner.

Naravno, uz to je dobio i šest negativnih bodova, a moraće da platiti i kaznu od 420 funti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije