Auto zanimljivosti

Da li je vrijeme za novi Spaček

Da li je vrijeme za novi Spaček
Foto: Dejan Hristov | Da li je vrijeme za novi Spaček

Citroen 2CV je jedan od automobila koji su obilježili 20. vijek, kao jedan od najpopularnijih automobila u istoriji.

Godine 1936. Citroen je odlučo da ispita tržište. U anketi je učestvovalo 20.000 Francuza. Pitanje je bilo: kakav bi auto željeli, a odgovor je bio tipičan za francuski mentalitet: ekstremno štedljiv, ekstremno praktičan i ekstremno komforan.

Tako je nastao čuven 2CV koji se u drugoj polovini prošlog vijeka često viđao i na našim putevima. Citroen je prestao da proizvodi 2CV 1990. godine posle skoro 9 miliona primjeraka raznih varijanti ovog modela.

Automobil kod nas poznatiji kao Spaček je svojevremeno opisan kao najoriginalniji model još od Fordovog prvog pristupačnog automobila, Modela T.

I dok su u međuvremenu Fiat i Mini oživjeli svoje klasične modele i sa njima osvajaju tržišta, u Citroenu su fokusirani isključivo na savremene kreacije.

"Ne želim da budemo proizvođač koji će da pravi retro automobile. Nećemo praviti novi 2CV. Imao je svoj trenutak, bio je uspješan, ali sada se traži nešto novo. Koncentrisani na potragu za sljedećim dizajnom koji će kupci prihvatiti", izjavila je direktorka Citroena Linda Džekson 2019. godine.

Ipak, nije nemoguće da francuski proizvođač promijeni svoje planove, pogotovo u svjetlu ubrzane elektrifikacije, u okviru koje su već vratili jedno ime iz svoje prošlosti – čuveni Ami dobio je savremenu električnu verziju.

Novi Citroen 2CV, ukoliko bi se kompanija predomislila, mogao bi da posta prodajni hit, ako se dobro dizajnira. Retro dizajn, praktičnost, pristupačna cijena i moderne tehnologije svakako bi privukle kupce – i to ne samo ljubitelje ovog brenda.

S vremena na vrijeme na Internetu se pojavljuju renderi nezavisnih dizajnera koji otkrivaju kako bi mogla izgledati moderna inkarnacija ovog jedinstvenog modela. Autor ovih zanimljivih rendera je Dejan Hristov iz Severne Makedonije.

Originalna silueta je sačuvana, mada vidljivo modernizovana. Važno je da je ostao dizajnerski minimalizam koji zadržava karakter originala.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije