Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Da li znate u koju škodu je ugrađivano smrekovo drvo?

Da li znate u koju škodu je ugrađivano smrekovo drvo?
Foto: Škoda | Da li znate u koju škodu je ugrađivano smrekovo drvo?
N.N.

Češka fabrika "Škoda" proslavlja ove godine 125 godina od osnivanja. Tokom cijele ove godine iz "Škode" podsjećaju na bogatu i slavnu prošlost.

Tako je sada u fokus dospio model pik-apa, vrste vozila koje je početkom devete decenije prošlog vijeka bilo veoma rijetko na drumovima Evrope. Model škoda felicija fan predstavljena je u martu 1995. godine i bila je pravo osvježenje u ponudi na automobilskom tržištu.

Upečatljiva žuta boja modela u kombinaciji s nazivom jasno je stavljala do znanja da je ovo zabavan saputnik za slobodno vrijeme. Vlasnici ovog modela su posebno cijenili praktičan enterijer jer se, za samo nekoliko trenutaka, dvosjed mogao transformisati u četvorosjed. Do avgusta 2000. godine proizvedeno je ukupno 4.016 automobila ovog modela koji su danas veoma traženi i cijenjeni među ljubiteljima klasičnih automobila.

Češki proizvođač je dokazao da čak i komercijalno vozilo može posjedovati određeni šarm.

Vjerovatno je najveće iznenađenje kod modela felicija fan bilo u njenoj unutrašnjosti. Inovativna ideja sklopivog i kliznog pregradnog zida i dva sigurnosna sjedišta našla se u automobilu serijske proizvodnje i bila je mnogo više od samo novog futurističkog izgleda. Rafinirana mehanika, poznata kao "parti trik" ugrađena je u standardnu opremu modela. Kada se zadnja sjedišta postave, dubina utovarnog prostora koji je bio prekriven smerekovim drvetom, smanjuje se sa 1.370 na 850 milimetara.

Međuosovinsko rastojanje je bilo 2.450 milimetara, dužina  4.245 mm, širina 1.680 mm i visina 1.465 mm. Kupci su mogli da biraju između tri četvorocilindrična motora: pored dizel motora zapremine 1.896 ccm i izlazne snage od 64 KS, u ponudi su bila i dva benziska motora: 1.3-litarski izlazne snage od 68 KS i 1.598 cc sa 75 KS izlazne snage i maksimalnom brzinom od 163 km/h.

Kombinovana potrošnja 1.6-litarskog motora je bila oko 7,3 litara na 100 kilometara.

Od oktobra 1995. do avgusta 2000. godine, s proizvodne trake fabrike u Vrchlabí sišlo je 4.016  škoda felicija fan automobila.

(Novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije