Auto zanimljivosti

Digitalna revolucija: Kineski izum rješava saobraćajne gužve

Digitalna revolucija: Kineski izum rješava saobraćajne gužve
Foto: Ilustracija | Digitalna revolucija: Kineski izum rješava saobraćajne gužve
N.N.

Grad Hangzhou, nekad peti saobraćajno najzagušeniji grad u Kini, uspio je da riješi problem gužvi uz pomoć vještačke inteligencije.

Kako navodi CNN Business, kompanija Alibaba, poznata po online trgovini, osmislila je softversko rješenje - platformu City Brain.

Riječ je o kompleksnom softveru koji prikuplja ogromne količine podataka u različitim dijelova tog grada poput GPS podataka o lokaciji automobila i autobusa i video sadržaja sa saobraćajnih raskrsnica.

Prikupljeni podaci zatim se analiziraju. Poslije obrade podataka u realnom vremenu u centralnom kompijuteru, koordiniše više od hiljadu semafora širom grada kako bi se spriječilo stvaranje saobraćajnih čepova.

U gradu koji ima 7 miliona stanovnika, program se testira već dvije godine. Očigledno sistem funkcioniše, budući da se Hangzhou sa petog spustio na 57. mjesto sa saobraćajnom gužvom.

Iz Alibabe su pohvalili da je njihov projekat skratio vrijeme putovanja kroz grad, ali i prepolovio vrijeme koje je potrebno hitnoj pomoći i vatrogascima da bi došli do mjesta nesreće.

Platforma City Brain počela se koristiti u još nekoliko kineskih gradova, a prošle je godine uvedena i u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru.

U bitku protiv saobraćajnih gužvi uz pomoć vještačke inteligencije krenuli su i Evropljani. Volkswagen i Siemens su počeli testirati softver u njemačkom gradu Wolfsburgu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije