Auto zanimljivosti

"Dijana" mami uzdahe gdje god da krene

"Dijana" mami uzdahe gdje god da krene
Foto: N.N. | "Dijana" mami uzdahe gdje god da krene

SANSKI MOST - Senad Saleš iz Sanskog Mosta ponosni je vlasnik vrlo rijetkog oldtajmera i radi se o modelu sitroen "dijana" iz sada već davne 1974. godine.

Saleš kaže kako njegov izglancani ljubimac crvene boje mami uzdahe i privlači pažnju gdje god da se pojavi, te dodaje kako s njim u posljednjih nekoliko godina redovno posjećuje i obilazi skupove na kojima se sastaju i druže vlasnici starih automobila.

"Auto sam kupio u Čelincu prije nekoliko godina i tada je bio u veoma lošem stanju. Moj brat Samir se bavi reparacijom i restauracijom starih automobila pa mi je on sve radio, s tim da sam uspio nabaviti sve originalne dijelove", kaže Saleš. Dodaje kako je i sam u ranoj mladosti posjedovao legendarnog "Citroenovog" "spačeka" pa mu je ostala ljubav prema takvim modelima automobila.

"Možda je manje poznato da je 'dijana' u stvari nasljednik 'spačeka', odnosno njegova nadograđena verzija jer se šezdesetih godina prošlog vijeka pojavio čuveni reno četvorka, koji je ugrozio 'Citroenove' modele pa je to bio njihov odgovor. U međuvremenu, pošto sam dugo radio u inostranstvu, promijenio sam dosta modela novih automobila, ali je ljubav prema oldtajmerima ostala. Zbog toga sam po odlasku u penziju odlučio da sebe počastim 'dijanom'", objašnjava Saleš za "Nezavisne novine".

Kaže kako je u restauraciju uložio oko 15.000 maraka, a sam proces obnove trajao je punih šest godina.

Saleš kaže kako automobil redovno koristi za svakodnevne potrebe, a on mami uzdahe gdje god da krene.

"Džaba ovi novi audiji, mercedesi, džipovi i drugi luksuzni automobili, jer kada ja dovezem i parkiram 'dijanu' - odmah se oko nje sakupljaju ljudi i razgledaju. To je i razumljivo jer nekome izaziva nostalgiju, a ove mlađe generacije nisu nikad vidjele takav auto jer ga je danas veoma teško naći čak i u Francuskoj", s ponosom kaže vlasnik.

Dodaje kako je ovaj automobil u "zemlji trikolora" bio na glasu kao farmerski auto, koji je korišten na selu u razne svrhe, a jedna od njih je i prevoz jaja.

"O tome sam dosta čitao jer 'dijana' je tako konstruisana da su vibracije minimalne i nema šanse da se jaja razbiju kada se voze po ne znam kakvom terenu. Zanimljivost je da se proizvodila u više zemalja pa i u Jugoslaviji sredinom sedamdesetih godina u jednoj fabrici kod Nove Gorice, a u nju su ugrađivane domaće komponente. Međutim, to je trajalo veoma kratko", kaže Saleš.

"Citroen" je ovaj model automobila proizvodio do 1983. godine, a ukupno je proizvedeno nešto manje od 1,5 miliona primjeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije