Auto zanimljivosti

Djeca u automobilu - koja su pravila za bezbjednu vožnju?

Djeca u automobilu - koja su pravila za bezbjednu vožnju?
Foto: Volvo promo | Djeca u automobilu - koja su pravila za bezbjednu vožnju?

U saobraćaju posebnu pažnju treba obrati na bezbjednost djece. I dalje se mnogo djece prevozi nepropisno bez vezivanja pojasa i sigurnosnih sjedišta.

U februaru po statistici strada najveći broj učesnika u saobraćaju, prosječno 35 svake godine. Skoro četiri odsto su djeca, a najčešći uzroci su neprilagođena brzina u urbanim sredinama i loše uočavanje djece koja se kreću saobraćajnicama, prenosi RTS.

"Zimski raspust je u toku, molim vozače da obrate pažnju, naročito u ulicama koje su predviđene za sankanje koje su za to predviđenje u zimskim uslovima", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja.

Trudite se da djecu prevozite pravilno. Nemojte djeci, naročito na autoputu, dozvoliti da se odvezuju zbog komfora ili da leže na zadnjem sjedištu, jer tako čak 50 odsto više stradaju nego kada su vezana. Posebna pažnja skreće se na prilagođavanje brzine gradskim uslovima vožnje.

"Prema istraživanjima, brzina do 30 kilometara na čas daje velike šanse detetu da preživi bez većih posledica, a svako prekoračenje brzine mnogo smanjuje šansu za preživljavanje, odnosno povećava težinu povreda kod deteta", upozorava Okanović.

Ako idete put zimskih centara treba obavezno da imate pun rezervoar goriva, pun mobilni telefon i neku alatku kojom možete da se otkopate ako vas zadesi mećava.

Upaljač ili svijeća mogu vas grijati u automobilu, a obavezno na put ponesite zalihe hrane i vode. Put planirajte uz vremensku prognozu i ne dozvolite da vas nevrijeme iznenadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije