Auto zanimljivosti

Doboš kočnice imaju budućnost, bolje su za električne automobile

Doboš kočnice imaju budućnost, bolje su za električne automobile
Foto: Wikimedia | Doboš kočnice imaju budućnost, bolje su za električne automobile
N.N.

Jedno od češćih pitanja svojevremeno je bilo: kakve kočnice imaš "pozadi"? Ako biste rekli doboš, imali biste slabiji, lošije opremljen model, jer diskovi su bili standard na svim točkovima u skupljim verzijama.

Međutim, doboš kočnice se izgleda vraćaju na velika vrata. Sa novom tehnologijom elektronske kontrole kočnica (a ne hidraulične), mali motori upravljaju silom kočenja, a doboš kočnice idealne su za električne modele u kojima se mnogo manje koriste kočnice.

Naime, električni automobili u velikoj mjeri usporavaju regeneracijom energije kočenja. Ovu energija se koristi za dopunu baterije. Zbog toga se klasične kočnice sve manje koriste.

Uz adekvatan stil vožnje, čak i do 95 odsto usporavanja električnog automobila apsorbuje sistem regenerativnog kočenja. To je dobro za bateriju vozila, ali loše za diskove kočnica.

Kada automobil ostane na kiši nekoliko dana, na diskovima se često može videti tanak sloj rđe. On obično nestane nakon što zakočite nekoliko puta, osim kod električnih automobila. Ovaj sloj rđe nastavlja se nakupljati i u ekstremnim slučajevima može čak dovesti do kvara sistema za kočenje.

Doboš kočnice nemaju taj problem jer imaju zatvoreni sistem, koji nije toliko osjetljiv na spoljne uticaje.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije