Auto zanimljivosti

Dobre i loše strane kupovine na auto-otpadu

Dobre i loše strane kupovine na auto-otpadu
Foto: N.N. | Dobre i loše strane kupovine na auto-otpadu

Auto-otpad može biti dobro mjesto za kupovinu dijelova za automobile, ali prije nego što tamo dođete i odlučite da kupite neki dio, treba da znate koje su dobre, a koje loše strane takve kupovine.

Sajt Autoguru izdvojio je sve ono čega bi trebalo da budete svjesni prije nego što krenete u podragu za (korišćenim) dijelovima automobila na auto-otpadu.

Dobre strane

1. Cijena

Dijelovi koji mogu da se kupe na otpadu često su najpovoljniji koji mogu da se nađu. Ako imate stariji automobil sa pokvarenim dijelom, ovo je pravo mjesto za vas, a dio koji vam fali koštaće vas mnogo jeftinije nego da kupujete nov.

2. Rijetki dijelovi

Na ovakvim otpadima mogu se naći razne vrste vozila i dijelovi za njih. Ako vam je teško da, zbog njegove starosti, nađete dio za auto ili zato što takvih automobila nema mnogo, velika je vjerovatnoća da ćete takav dio naći na otpadu.

3. Kratkoročne popravke

Otpadi su savršeni za nalaženje jeftinih a očuvanih dijelova. Tu su i manje očuvani dijelovi koji će vam biti od pomoći ukoliko vam je potrebno samo da ih zamijenite kako biste mogli da odvezete automobil kod auto-mehaničara, da biste ih poslije zamijenili novim.

Loše strane

1. Nepoznata istorija

Kupovina dijelova na otpadu je rizična zbog nepoznavanja istorije dijela koji se kupuje. Ipak, za neke dijelove koji mogu da posluže za kratkoročnu upotrebu, ali to i ne mora da bude važno.

2. Garancija

Na nekim otpadima ćete dobiti garanciju, a vam je većina neće dati. Svakako, ne treba da očekujete da će vam dio koji tamo kupite trajati duže od nekoliko mjeseci.

3. Samoposluživanje

Na velikom broju otpada sve morate da uradite sami. Na nekima od njih automobili nisu rastavljeni na dijelove, pa morate da nađete odgovarajući auto i sami da izvadite dio koji vam treba. Tek nakon toga ćete saznati ili dogovoriti njegovu cijenu. Ipak, ne funckionišu svi auto-otpadi isto, pa ćete negdje naći i već izvađene dijelove.

4. Nije najlakši način kupovine

Mnogi otpadi nemaju sajt na kom možete da vidite koji dijelovi za koje automobile su dostupni i koliko bi mogli da koštaju. Ako hoćete ove informacije, treba da ih pozovete i često da čekate da pronađu u svom sistemu ili na samom otpadu dio za koji ste pitali. A to umije da potraje...

5. Problem sa mehaničarem

Ako ste auto-mehaničaru donijeli polovan dio koji ste kupili na otpadu, potpuno svjesni da je polovan, ne bi trebalo da vas čudi što će veliki broj majstora odbiti da montira dio koji ste kupili na otpadu. Mehaničari najčešće i sami imaju rezervne dijelove čije poreklo znaju i koji često dolaze sa garancijom, pa će vam ponuditi ono što misle da je najbolje.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije