Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Dok vi vozite, a vaša "cyber-guma" vam govori kako

Dok vi vozite, a vaša "cyber-guma" vam govori kako
Foto: N.N. | Dok vi vozite, a vaša "cyber-guma" vam govori kako
N.N.

Mogućnost povezivanja na internet brzo se širi autoindustrijom, pa je tako kompanija Pirelli proizvela gumu koja vozaču može da "šalje" korisne podatke.

Nova Pirellijeva guma u sebi ima disk veličine kovanice u kome se nalaze senzor, procesor i ostala elektronika neophodna za komunikaciju. Disk prati i prikuplja važne podatke, i šalje ih ka ECU (Electronic control unit) jedinici u automobilu, ali i drugim automobilima u blizini.

Ako vozač pređe preko bare, nova tehnologija može da mu pomogne da izbjegne nesreću, ali i da upozori druge vozače iza njega na potencijalnu opasnost.

U slučaju da senzori u gumi detektuju loše uslove za vožnju, poslaće podatke ECU jedinici, koja će prilagoditi rad motora, kontrolu proklizavanja, čak i podesiti vješanje. Guma će moći da prati i druge informacije kao što su: dubina gaznog sloja, pritisak u gumama, temperaturu guma i slično.

Iako je nova guma prvenstveno namijenjena za svakodnevnu upotrebu na "normalnim" putevima, Pirelli je senzor ugradio i u set P-Zero Trofeo guma visokih performansi.

Set je potom stavljen na Audi A8 na zatvorenoj test stazi, a gume su uspješno detektovale baru i podatke poslale Audiju Q8 koji je bio iza. Q8 je primio podatke putem 5G mreže prije nego je došao do bare.

Iako ova tehnologija nije potpunoj primjeni, nešto slično se već koristi u kamionskoj industriji i štedi mnogo vremena mehaničarima koji ne moraju da provjeravaju pritisak u gumama, jer zahvaljujući tehnologiji znaju koju gumu treba da napumpaju, a koju da preskoče.

Sada se očekuju dugoročna testiranja novih guma, ali se već čini da je primjena "cyber guma" veliki korak u povećanju bezbjednosti na putu.

(Klix)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije