Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

EU giganti unapređuju baterije za automobile

EU giganti unapređuju baterije za automobile
Foto: Ilustracija | EU giganti unapređuju baterije za automobile
Agencije

BERLIN - Nekoliko velikih evropskih kompanija i naučnih laboratorija najavljuje da će 2020. godine formirati takozvanu Evropsku uniju za bateriju (EBU).

Predvodnici te ideje su njemački Folksvagen (VW) i švedski proizvo]ač baterija za električna vozila Nortvolt (Northvolt).

Oni su udružili snage na istraživanju baterija za električne automobile, prenosi agencija Rojters.

Zadatak EBU biće da sakuplja znanja o proizvodnji baterija za e-vozila, ali i da se bavi istraživanjem sirovina, tehnologije ćelija, ali i recikliranjem polovnih baterija, navodi se u saopštenju VW-a.

"Svi partneri će povećati svoja ulaganja kao rezultat planiranih dodatnih istraživačkih aktivnosti", saopštio je Folksvagen, dodajući da bi mogla biti tražena i finansijska sredstva od njemačkog ministarstva ekonomije.

Njemačka je osigurala milijardu evra podrške za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile, a zahtjev za dobijanje sredstava iz tog programa već je podnijelo više od 30 kompanija, uključujući proizvodjače automobila i njihove dobavljače, proizvodjače baterija, hemijske kompanije, proizvodjače sirovina i kompanije u sektoru recikliranja, te istraživačke institute.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije