Auto zanimljivosti

Efikasno korištenje klima uređaja štedi gorivo

Efikasno korištenje klima uređaja štedi gorivo
Foto: Pexels/Robert Nagy | Efikasno korištenje klima uređaja štedi gorivo

Efikasno korištenje klima uređaja u automobilima značajno doprinesi uštedi goriva, a i vožnju čini prijatnijom.

Pri manjim brzinama, u gradskoj vožnji, ekonomičnije je voziti sa otvorenim prozorom. Ipak, krenete li na bržu vožnju, ekonomičnije je voziti sa uključenim klima uređajem, jer otvoreni prozor povećava otpor kretanju, a time i potrošnju goriva. Donosimo nekoliko savjeta za vozače.

Zaštitite automobil od sunca

Ljeti pokušajte pronaći mjesto u hladu prilikom parkiranja vašeg vozila. Mnogo ugodnija temperatura dočekaće vas u automobilu, što je definitivno imperativ kako temperaturna razlika ne bi bila prevelika. Takođe, koristite zaštitu od sunca, npr. aluminijsku ili sličnu foliju svjetlijih boja na unutrašnjem dijelu vjetrobranskog stakla. Na taj način automobil se neće prekomjerno zagrijati, a klima uređaj će brže i lakše rashladiti unutrašnjost auta. Zimi zaštitite vozilo od smrzavanja, jer ćete tako izbjeći probleme.

Koristite ventilaciju

Klima uređaj proizvodi mnogo vlage i pogodno je mjesto za stvaranje bakterija, a one mogu izazvati neugodne mirise i bespotrebno narušiti vaše zdravlje. Ako isključite klima uređaj, a ostavite uključenu ventilaciju, vlažna mjesta klimauređaja će se isušiti i na taj način smanjiti mogućnost nastanka bakterija.

Održavajte klima uređaj

Redovno održavanje peduslov je efikasnosti. Podrazumijeva se redovna kontrola i čišćenje sistema, zamjena filtera te provjera količine plina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije