Auto zanimljivosti

Ekrani svuda, pa i na volanu? Moguće je ali da li je i potrebno?

Ekrani svuda, pa i na volanu? Moguće je ali da li je i potrebno?
Foto: ZF Lifetec | Ekrani svuda, pa i na volanu? Moguće je, zašto da ne

Proizvođačima automobila ponestaje mjesta za postavljanje ekrana u automobile, ali njemački dobavljač automobilske industrije ZF je tu da riješi i ovaj "problem".

Njegovo odjeljenje za pasivnu bezbjednost, shvatilo je kako da ugura ekran u volan budućnosti. Dizajn ZF Lifeteca zadržava vazdušni jastuk, ali se on više ne aktivira iz sredine volana. Umjesto toga, naduvava se sa gornjeg dijela upravljača.

Ovaj potez je oslobodio prostor na sredini volana, čineći ga spremnim za ugradnju "interfejsa sličnog pametnom telefonu", navodi ZF Lifetec.

Kompanija razmišlja o postavljanju centralnog ekrana ili višestrukih ekrana osjetljivih na dodir. To daje proizvođačima automobila više slobode u dizajniranju volana bez ugrožavanja bezbjednosti vozača, piše Motor1.

Tim koji stoji iza ovog projekta objašnjava da ekran ne mora nužno da bude preko čitavog središta volana, već bi to moglo biti hibridno riješenje koje kombinuje ekran osjetljiv na dodir sa fizičkim komandama.

Davanje inženjerima više prostora za "poigravanje" sa središtem volana omogućilo bi ugradnju dodatnih senzora u automobile opremljene poluautonomnim sistemom vožnje.

U pitanju je praktično riješenje, koje bi automobilu pomoglo da utvrdi da li vozač i dalje obraća pažnju na put u autonomnaom režimu vožnje čime bi se povećala bezbjednost, navodi ZF Lifetec.

Motor1, međutim, postavlja nekoliko pitanja proizvođaču ZF kada je riječ o bezbjednosti ovakvog riješenja. Jedno od njih je da li je moguće napraviti potpuno okrugli volan sa ovom tehnologijom ili upravljač mora da ima ravan vrh. Što je još važnije, šta se dešava ako je automobil imao saobraćajnu nezgodu dok su ruke vozača na poziciji 12 sati? U idealnom slučaju, vaše ruke treba da budu na devet i tri ili 10 i dva, u zavisnosti od toga koga pitate.

Osim ako niste vozač Formule 1 koji mora da prilagodi mnoga podešavanja tokom trke, zaista vam ne treba ekran na volanu, navodi Motor1.

Neki bi tvrdili da postoje i druge oblasti na koje bi inženjeri trebali da se fokusiraju, a ne da pokušavaju da ponovo izmisle (volan).

Sa digitalnom instrument tablom, infotejnment sistemom, dodatnim displejom samo za suvozača i head-up displejom, već imamo dovoljno ekrana u automobilu, zar ne?

Vrijeme je da vratite dugmad, ili u najmanju ruku, izbjegnete da sve bude dostupno samo preko ekrana, smatraju kolege sa sajta Motor1. Da li se slažete sa njima?

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije