Auto zanimljivosti

Električna vozila uskoro će koštati isto kao vozila sa SUS motorom

Električna vozila uskoro će koštati isto kao vozila sa SUS motorom
Foto: pixabay.com | Električna vozila uskoro će koštati isto kao vozila sa SUS motorom

Iako su električna vozila danas znatno skuplja od konvencionalnih na fosilna goriva, čak i uz izdašne subvencije, ta razlika se smanjuje, a uskoro bi trebalo i da nestane.

Prema najnovijoj studiji koju je izradila investiciona banka UBS, već 2022. godine bi razlika u cijeni trebalo da se smanji na 1.900 dolara, dok bi razlika u cijeni u potpunosti trebalo da se istopi do 2024. godine.

UBS je do ovog zaključka došao nakon analize kretanja cijena baterija sedam najvećih proizvođača. Baterije su najvažniji dio u formiranju cijene automobila jer učestvuju i do 40% u cijeni vozila.

Očekuje se da će cijena baterije do 2022. godine pasti na manje od 100 USD/kWh.

Uz pad cijena električnih vozila, očekuje se da će rasti njihova popularnost. Do 2025. godine njihov tržišni udeo bi mogao porasti do 17%, a već 2030. godine će dostići 40% na globalnom nivou, procenjuju u UBS-u.

"Nema puno razloga za kupovinu novih automobila na fosilna goriva posle 2025. godine", smatra UBS-ov analitičar Tim Buš.

On tvrdi da će pad cijena baterija biti "posljednji ekser u kovčegu" kad je u pitanju primjena motora sa unutrašnjim sagorijevanjem u automobilima. Time će se dovesti u pitanje i konkurentnost hibrida, piše Gardijan.

Drastičan rast popularnosti električnih vozila se već vidi na tržištu EU i Kine. Nezavisni analitičar Matijas Šmit procjenjuje da će ove godine u EU biti prodato milion elektrifikovanih automobila (električnih i hibrida) od ukupno 11 miliona.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije