Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Erdoan naložio službenicima da voze Volkswagen umjesto Audija

Erdoan naložio službenicima da voze Volkswagen umjesto Audija
Foto: Ilustracija/Tanjug/AP | Erdoan naložio službenicima da voze Volkswagen umjesto
Tanjug

Odluka kompanije Volksvagen da napravi novu fabriku u Turskoj navela je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da naloži državnim službenicima iz vladajuće stranke da od 1. oktobra počnu da koriste Volskwagen Passat kada im isteknu trenutni ugovori za iznajmljivanje automobila.

Navodi se da će njegova AKP stranka iznajmiti 19 automobila marke VW Pasat, ali se očekuje da to posluži kao primjer za nekoliko hiljada državnih službenika širom Turske da učine isto.

Najviši turski zvaničnici trenutno koriste Audije, a ugovori im isticu krajem godine.

VW će novu fabriku izgraditi 40 kilometara sjeveroistočno od grada Izmira, na zapadnoj obali Turske, a u pogonu kapaciteta 300.000 vozila godišnje proizvodiće se nova generacija Passata i Škode Superb od 2022. prenosi B92.net.

Spekuliše se da će dvije trećine od 300.000 proizvedenih automobila biti upravo Pašat. Otvaranje ove fabrike stvoriće 5.000 radnih mjesta uključujući i lokalne dobavljače.

Turska ima "gustinu" automobila, od samo 150 vozila na 1.000 građana, a u prvoj polovini 2019. prodato je oko 212.000 vozila, više nego upola manje nego u istom periodu prošle godine (482.000).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije