Auto zanimljivosti

Evo kada je idealno vrijeme za promjenu sezonskih guma

Evo kada je idealno vrijeme za promjenu sezonskih guma
Foto: Unsplash | Evo kada je idealno vrijeme za promjenu sezonskih guma

Početkom aprila ljudi obično počinu da razmišljaju o prelasku na ljetne gume. Stručnjaci kažu da u principu, nema ništa loše u zamjeni prije zakonskog roka ali treba paziti na vremensku prognozu jer ih u realnosti treba mijenjati tek kada je stalno toplo i kada se snijeg i led konačno povuku.

I"Ljetnim gumama nije mjesto na zimskim cestama bez obzira na datum", dodaju oni.

Vremenske prilike važnije od datuma

Ipak, preporuka je da se iz sigurnosnih razloga gume mijenjaju samo kada  je na duži vremenski period na snazi toplije vrijeme:

"Zimske gume dizajnirane su za hladnu sezonu i imaju neke slabosti pri visokim temperaturama. Na primjer, to može dovesti do dužeg puta kočenja ili povećanog trošenja. Ponašanje u vožnji takođe može biti lošije". ističu stručnjaci i dodaju da ako plnairate put u planine ipak na automobilu zadržite zimske pneumatike.

Čak i na mokrim i klizavim putevima i temperaturama malo iznad nule zimske gume osiguravaju bolje prijanjanje.

Ipak, ako je vrijeme za ljetnji profil pneuamtika prije montaže treba provjeriti njihovu ispravnost a zakonska minimalna dubina profila je 1.6 milimetara.

Sve ispod te vrijednosti može imati opasne učinke u mokrim uslovima i dovesti do akvaplaninga (guma bez dovoljno dubokog profila ne može da istisne vodu na putu pa se između nje i podloge stvara tanak sloj vode što dovodi do proklizavanja).

Također biste trebali obratiti pažnju na pukotine i oštećenja prije mijenjanja. U modernim automobilima koji imaju sistem za nadzor pritiska u gumama (TPMS) sustav se također mora ponovno kalibrirati.

Gume čuvati na hladnom i suvom mjestu

Ako zimske gume skladištite kod kuće, trebali biste se pridržavati nekoliko osnovnih savjeta. Idealno je da gume objesite na zid, odnosno da ih ne slažete jednu na drugu, a treba ih čuvati na tamnom, hladnom i suvom mjestu.

Preporučljivo je prethodno kredom označiti gume prema njihovoj zadnjoj poziciji vozila, npr. "PD" za prednju desnu ili "ZL" za zadnju lijevu. Nakon desetak hiljada kilometara gume treba mijenjati osovinu po osovinu. Desnu prednju gumu treba montirati na desnu zadnju, a lijevu prednju na lijevu zadnjuu. Tako se gume ravnomjerno troše, prenosi Index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije