Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Evo kako hladnoća utiče na akumulatore

Evo kako hladnoća utiče na akumulatore
Foto: N.N. | Evo kako hladnoća utiče na akumulatore
N.N.

Životni vijek akumulatora od uvijek bio oročen na 3 do 5 godina. Poznato je, međutim, da niske temperature mogu da mu nanesu štetu i skrate taj period.

Upravo su problemi sa akumulatorom najčešći razlog nemogućnosti da pokrenete automobil tokom hladnih mjeseci. A tu su i eksterni potrošači koji dodatno crpe struju iz njega.

Na tempereaturi od 0 stepeni Celzijusa, akumulator gubi oko 35 odsto svoje snage, dok na temperaturi od -18 Celzijusa (0 Farenhajta) gubi 60 odsto. Tokom hladnih mjecesi za paljenje motora je potrebno duplo više struje nego u normalnim uslovima.

Znaci upozorenja da je vašem akumulatoru kraj blizu su:

- Čuje se poznati isprekiadni zvuk "verglanja" prilikom paljenja motora,

- Motor se pali veoma sporo kada okrenete ključ,

- Farovi se zatamne dok motor vergla, a normalno svjetle kada se motor upali,

- Akumulator je stariji od 3 godine.

Budući da na životni vijek akumulatora utiču klimatski uslovi, učestalost i dužina vožnje, kao i dužina korišćenja eksternih uređaja koji se iz njega napajaju, preporučuju se povremeni pregled, provjera i čišćenje, kao i obraćanje pažnje na dužinu korišćenja ekstrenih uređaja u automobilu kada on nije u pokretu.

Kada se auto ne vozi, akumulator nastavlja da napaja sat, alarmni sistem, kao i druge elektronske sisteme savremenih automobila, dok ga telefoni i tableti dodatno "iscrpljuju".

Zato, isključite iz priključaka u kolima tablete, punjače, telefone, audio dodatke, GPS i ostale punjive uređaje koje ne koristite, naročito kada je automobil parkiran.

Hladno vrijeme je "ubica" akumulatora, zato će testiranje od strane kvalifikovanog mehaničara pomoći da saznate koliko je još vaš akumulator u stanju da izdrži.

Važno je i da su kontaktne kleme i kablovi dobro pričvršćeni i da na njima nema korozije.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije