Auto zanimljivosti

Evo kako ne smijete prevoziti gume u gepeku

Evo kako ne smijete prevoziti gume u gepeku
Foto: PrintscreenYoutube | Evo kako ne smijete prevoziti gume u gepeku?

Njemačka osiguravajuća kompanija Allianz realizovala je jedan zanimljiv crash test. Njegova svrha je, da upozori na rizike sve vlasnike automobila, koji upravo ovih dana odlaze u servis kako bi svoj automobil opremili zimskim gumama.

Test upozorava vozače, koji zimske pneumatike transportuju do servisa u svom automobilu, tačnije u gepeku, a posebno one koji, ukoliko gume ne mogu da stanu u gepek, obaraju naslone zadnjih sjedišta ili ih prevoze na zadnjim sjedištima. Ukoliko prevozite gume u gepeku, ali sa preklopljenim naslonima zadnjih sjedišta, u slučaju udesa možete pretrpjeti teške povrede.

Test je obavljen u istračivačkom centru kompanije Allianz, nedaleko od Minhena. U VW Golf su smjestili nekoliko guma i realizovali su čeoni sudar pri brzini od 40 km/h.

"Masa pneumatika iznosi 15-20 kilograma, do 25 kilograma, koliko su teški oni za SUV vozila. U slučaju udesa, pneumatik dobija ubrzanje i može izvršiti pritisak na naslone prednjih sjedišta i vozača (ili suvozača) od čak 750 kilograma." izjavio je Karsten Reinkemejer, šef za istraživanje bezbjednosti u Allianz centru za tehnologije. On savjetuje vlasnike, da gume koje prevoze u automobilu polože horizontalno u gepek (jednu na drugu), a ukoliko ne mogu sve da stanu, jednu gume može staviti iza naslona prednjh sjedišta, odnosno u prostor za noge iza suvozačevog sjedišta.

(Automagazin.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije