Auto zanimljivosti

Ovo su najsigurnija sjedišta u vozilima u slučaju nesreće

Ovo su najsigurnija sjedišta u vozilima u slučaju nesreće
Foto: Ilustracija | Evo koja sjedišta u vozilima su najsigurnija u slučaju nesreće
N.N.

Jeste li ikada razmišljali koje sjedište je najbolje izabrati u nekom vozilu, u kojem ćete u slučaju nesreće imati najviše šanse za preživljavanje?

Automobil

Sigurna sjedala: zadnje sjedalo iza vozača ili ono u sredini jer se taj dio automobila najmanje deformiše tokom frontalnog sudara.

Najopasnija sjedala: Ono pokraj vozača jer se u slučaju nesreće vozač refleksno miče na tu stranu.

Autobus

Sigurna sjedala: To su sjedala s desne strane, ali koja se nalaze u sredini autobusa, i to ona smještena u smjeru vožnje. Ta mjesta su najudaljenija od ostalog saobraćaja.

Najopasnija sjedala: Ona u prva dva reda i u zadnjem redu, kao i mjesta koja se nalaze pored prozora i vrata s lijeve strane.

Voz

Sigurna sjedala: Najsigurnija su ona koja su najbliža sredini kompozicije.

Najopasnija sjedala: Ona u prvom i zadnjem vagonu, kao i sjedala u smjeru vožnje jer je veća šansa da izletite iz njih pri naglom kočenju.

Brod

Sigurna sjedala: Na palubi ili u kabini bližoj površini broda jer taj gornji dio zadnji potone.

Najopasnija sjedala: Ona koja su smještena u nižim kabinama jer je iz njih puno teže izaći dođe li do nesreće i brod počne tonuti.

Avion

Sigurna sjedala: Iako se stručnjaci ne mogu složiti koji dio aviona je najsigurniji, ipak je bolje izabrati sjedala u zadnjem dijelu. Uz to sigurnima se smatraju i dva reda najbliža izlazima u slučaju opasnosti, s obzirom da putnici na ovim mjestima imaju mogućnost najbržeg izlaska iz aviona.

Najopasnija sjedala: Ona u prvih nekoliko redova.

U videu ispod su savjeti koja mjesta su najbolji izbor u automobilu, autobusu, vozu, brodu i avionu. Zelena sjedala na ilustracijama su najsigurnija, a crvena najnesigurnija.

Naravno, važno je znati da spomenuta mjesta ne sprečavaju povrede i smrtnost, već su se pokazala statistički "najsretnijim" u posljednjih nekoliko decenija.

(100posto.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije