Auto zanimljivosti

Evo koliko je nestašica čipova koštala autoindustriju

Evo koliko je nestašica čipova koštala autoindustriju
Foto: Pexels/Jae Park | Evo koliko je nestašica čipova koštala autoindustriju

Nestašica čipova je koštala evropsku autoindustriju prošle i ove godine gotovo 100 milijardi evra, navodi kompanija Allianz Trade.

Nedostatak čipova je rezultirao s približno 18 miliona vozila manje proizvedenih širom svijeta. Prema Allianzu, posebno su teško pogođeni evropski proizvođači automobila. Između januara i avgusta 2022. prodaja novih automobila bila je gotovo 12 odsto manja nego prošle godine u Evropskoj uniji, navodi Revija HAK, prenosi B92.

Industrija je djelimično i sama povećala problem.

"Puno se štedjelo da bi se ublažio udar korone. Između ostalog, minimiziranjem zaliha i narudžbina za poluprovodnike", kaže Allianz.

 Kao rezultat toga, proizvođači čipova su potražili utočište negdje drugdje, a proizvodnja je bila usmjerena na jaka tržišta poput tržišta kompjutera.

"Kad je tržište automobila ponovo oživjelo, bila je dostupna samo ograničena količina čipova za automobilsku industriju", objašnjava Allianz. Uz to, rat u Ukrajini i blokade u Kini dodatno su pogoršali probleme s snabdjevanjem.

Allianz Trade očekuje da će snabdjevanje čipovima u Evropi još dugo ostati u zoni neizvjesnosti jer se u današnje automobile ugrađuju čipovi u vrijednosti 600 evra, više nego dvostruko u odnosu na vremena od prije deset godina. Rješenje je da Evropa počne sama da proizvodi čipove…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije