Auto zanimljivosti

Evo šta vozači najviše pitaju Google oko održavanja auta

Evo šta vozači najviše pitaju Google oko održavanja auta
Foto: Pexels | Evo šta vozači najviše pitaju Google oko održavanja auta

Održavanje automobila je ozbiljan posao a ako ga ne obavite na vrijeme, to bi vas moglo skupo koštati, pa čak biti i opasno.

Naravno, nisu svi vozači stručnjaci i automehaničari, pa kada vide ili čuju nešto sumnjivo na svom automobilu, mnogi se obraćaju za pomoć Google pretraživaču. CarMoney je istražio koji su najčešće traženi upiti Britanaca u vezi sa održavanjem automobila, koji mogu izazvati nezgodu ako ne reagujete na vrijeme.

1. Nizak pritisak u gumama

"Koliki bi trebalo da bude pritisak u gumama?" u Velikoj Britaniji se pretražuje 36.000 puta godišnje. Nizak pritisak u gumama je opasan jer može izazvati pucanje gume. Pri malim brzinama ovo može biti opasno, a ako vozite velikom brzinom na auto-putu kada dođe do toga, može biti fatalno. Redovno provjeravajte pritisak u gumama i vodite računa o optimalnom pritisku kako biste smanjili rizik od probušene gume. Informacije o pritisku obično možete pronaći na unutrašnjoj strani karoserije blizu vozačevih vrata ili na poklopcu za gorivo.

2. Profil gume

Godišnje se izvrši 20.400 pretraga za "kako provjeriti gazeći sloj guma". Nizak profil gume se smatra opasnim. Gume sa niskim slojem ili "ćelave" gume znače da je prijanjanje vašeg automobila znatno smanjeno. U vlažnim uslovima, vaš automobil bi mogao da prokliza čak i sa malom količinom vode na putu.

3. Neispravni brisači

Jasan pogled kroz vjetrobransko staklo ili šoferšajnu je izuzetno važan tokom vožnje. Čak i mali problem sa efikasnošću vaših brisača, posebno u teškim uslovima vožnje, može značajno uticati na vaše vreme reakcije i izazvati udes. Oko 5.400 britanskih vozača svake godine pretražuje pojam "kako promijeniti brisače".

4. Nizak nivo ulja

Ulje u motoru je neophodno za rad automobila. Ako nemate dovoljno ulja, moguć je kvar na motoru. Ovo se može dogoditi bez obzira gde se nalazite ili koliko brzo vozite, što može biti opasno.

Ako se poput 1.200 vozača koji godišnje pitaju Google: Koliko često treba mijenjati ulje? Odgovor uveliko zavisi od propisanog intervala zamjene ulja vašeg automobila. A nivo ulja, naravno, možete lako provjeriti i sami.

5. Ogrebotine na vjetrobranskom staklu

Ključno je rešiti probleme pre nego što postanu opasni. Ogrebotine na šoferšajbni vašeg automobila mogu izgledati bezopasno, posebno ako nisu u vašem vidokrugu, ali mogu lako da pređu u naprsnuća i postanu mnogo veće.

"Kako ukloniti ogrebotine na vetrobranu?" ima 1.200 pretraga godišnje u Velikoj Britaniji i to sa dobrim razlogom jer male ogrebotine na vetrobranskom staklu možete popraviti relativno jeftino dok ne postanu veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije