Auto zanimljivosti

Ferrari ima "Odjel za čišćenje": Falsifikate uništavaju bez milosti

Ferrari ima "Odjel za čišćenje": Falsifikate uništavaju bez milosti
Foto: Nezavisne novine/Arhiva/Ilustracija | Ferrari ima "Odjel za čišćenje": Falsifikate uništavaju bez milosti

Kao jedan od najprepoznatljivijih svjetskih brendova, Ferrari pažljivo prati situaciju na tržištu i na sve što nosi logotip marke, a nije službeno proizvedeno.

Ferrarijev uspjeh znači da su njegovo ime i logotip privlačni onima koji proizvode krivotvorenu robu, od majica do automobila. No talijanska marka ima jasan cilj, pronaći sve krivotvorine i uništiti ih. Kako je nedavno objavljeno na Twitteru/X-u, Ferrari je odgovoran za uništenje više od 400.000 nelegalnih kopija prošle godine.

Među njima je bilo više od 100.000 odjevnih predmeta, 17.438 pari cipela i blizu 70.000 ručnih satova te 30.161 primjerak Ferrarijevih parfema. Uništeno je 800 imitacija skutera – i čak tri lažna automobila.

Govoreći za Ferrarijev interni magazin o falsifikovanim automobilima, Carlo Daneo, glavni pravni savjetnik Ferrarija, rekao je:

"Neka vozila su tako dobro falsifikovana da završavaju na aukcijama i naš je zadatak prijaviti ih aukcijskim kućama kako bi ih povukle s tržišta. Naš cilj je uvijek isti, nije uvijek dovoljno ukloniti ih s tržišta, želimo da se svi falsifikati unište".

Krajem 2023. marka je pokrenula program nagrađivanja ljudima koji pronađu i prijave kopije. Na Ferrarijevoj web stranici čak je i posebna rubrika koja omogućuje dostavu informacija o krivotvorinama. Inače na glavnoj fotografiji je uništetni Ferrari 360 Modena, prenosi Revija HAK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije