Auto zanimljivosti

Fiat Panda - 40 godina legendarne male kutije

Fiat Panda - 40 godina legendarne male kutije
Foto: Vikipedija | Fiat Panda - 40 godina legendarne male kutije

Mnogi automobili u istoriji dokazali su da ljepota nije presudan element koji će odlučiti o odzivu tržišta.

Prisjetimo se samo bestselera poput Spačeka, Renaulta 4 ili VW Bube koji su pri prezentacijama bili predmetima podsmijeha javnosti.

Tom krugu samozatajnih i neuglednih, ali uspjelih proizvoda mogli bismo pridružiti i Fiat Pandu.

Fiat Panda je proizvod nastao na razmeđu dva ekonomska perioda u kojima se svijet našao 1980. godine. Zadatak da izradi novi automobil kojim će Fiat krenuti u bolju budućnost uprava je povjerila Giorgettou Giugiaru. Giugiarovo pero lakoćom je iscrtalo vozilo koje se odlično prilagodilo period štednje goriva. Mag dizajna izradio je mališana koji je pored male potrošnje mogao poslužiti i za prevoz višečlane porodice s neophodnim stvarima.

Kada je 1980. godine Fiat konačno predstavio svoj novi automobil Pandu, bilo je vidljivo da je dizajner više pažnje posvetio komforu i praktičnosti nego futurističkim linijama. Bio je to multifunkcionalni automobil, prava mjera za slobodu ličnosti osamdesetih. Nije tu bilo ničeg suvišnog, jer je vođeno računa da je tada od 17,6 miliona automobila u Italiji, gotovo 57 odsto otpadalo na klasu Pande koja je u Fiatu bila između modela 126 i 127. Kutijasta karoserija bila je uobličena gotovo oštrim bridovima i prepuna uglova zbog koje su je prozvali sandukom na točkovima. Niti unutrašnjost nije bila maštovitija, ali zato je vođeno računa o maksimalnoj iskorištenosti prostora.

Tanka sjedišta, bez obzira na jeftinoću izrade, pružala su dovoljno komfora. Sjedišta su imala i mogućnost obaranja, pa se tako moglo zadovoljiti i avanturistički nastrojene mlade generacije. Po potrebi mogli ste ih koristiti i u vrtu ili kampu! Sve je bilo upravo po mjeri mladeži željne putovanja i otkrivanja novih svjetova.

Naravno da formula živahnosti i neobveznosti ne bi bila potpuna bez odgovarajućih motora. Oni su bili sasvim dovoljni za gradske prilike, ali se Panda nije trebala sramiti i krajnjih brzina na autoputevima. Fiat je iskoristio agregate iz Fiata 126 (zrakom hlađeni dvocilindrični motor sa 650 ccm i 30 KS) i Fiata 127 (vodom hlađeni četvorocilindrični motor s 900 ccm i 45 KS).

Tokom godina, motori su zapravo bili jedino što je Fiat mijenjao u čitavom konceptu. Umjesto prekrajanja karoserije prema mušičavim zahtjevima stilista, Fiat je odlučio mijenjati samo ispod lima. Krajem juna1983. predstavljena je Panda 4×4. U dizajnerski nepromijenjenu karoseriju ugradili su u saradnji s austrijskim Steyrom pogon na sve točkove.

Mala Panda tako je 1989. godine pratila i Fiatovu ekspediciju na obilježavanju obljetnice trke Peking - Pariz u dužini 22.000 km. Prva je generacija proizvedena u preko 4 milioba primjeraka u 60 različitih komercijaliziranih verzija, a karijeru je završila 2003. godine.

(HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije