Auto zanimljivosti

Francuski karavan pežo vozila vjeran Tjentištu

Francuski karavan pežo vozila vjeran Tjentištu
Foto: Srna | Francuski karavan pežo vozila vjeran Tjentištu

FOČA - Više od 800 mladih Francuza, učesnika "Vožnje Evropom", stiglo je večeras na Tjentište sa 260 vozila "pežo 205".

Ovo je šesta godina da neobični karavan automobila francuske nacionalne klase stigne sa kraja na kraj Starog kontinenta, prolazeći za 22 dana 20 država i 10.000 kilometara.

Među velikim brojem pripadnica nježnijeg pola, za volanom je i mlada Lesli Roben, koja kaže da joj je ovo prva "Vožnja Evropom" i veliko iskustvo.

"Veoma sam srećna što na ovaj način istražujemo Evropu, prelijepo je i veoma zabavno", kaže Lesli iz Liona.

Antoan Trigon, takođe iz Liona, priča da je veoma neobično iskustvo prolaziti za njih nepoznatim predjelima.

"Ovdašnje planine su prelijepe, mnogo veće, masivnije i zelenije u odnosu na planine u Francuskoj. Prvi put mi je i sigurno ću doći i naredne godine", rekao je Antoan.

Jedan od organizatora "Vožnje Evropom" DŽeremi Blondin priča da su na Tjentište stigli sa hrvatskog primorja, preko Mostara, gdje su se zadržali u posjeti školama, kojima su poklonili školski materijal, a putovanje nastavljaju sutra kroz Crnu Goru, i to kroz Nacionalni park "Durmitor", a zatim preko Podgorice do Skadarskog jezera.

"Svake godine imamo sve više učesnika. Evropa je interesantna, pogotovo zemlje bivše Jugoslavije, kao i Rumunija i Bugraska i zbog te želje za istraživanjem za nas manje poznatih zemalja naš karavan je sve brojniji", rekao je Blondin.

On kaže da u BiH već godinama ne mijenjaju destinaciju za predah, jer ih je Nacionalni park "Sutjeska", kako ističe, opčinio svojom ljepotom.

"Volimo ovo mjesto, u centru je Nacionalnog parka, sviđa nam se zelenilo, planine, mnogo je drveća, odlično mjesto za boravak", naveo je Blondin.

Njegov kolega iz organizacije Bendžamin Lajdin kaže da ih je kroz Italiju pratila kiša, ali da ih je u BiH dočekalo sunčano vrijeme.

"Gdje god prolazimo ljudi reaguju pozitivno, interesuje ih kuda smo se zaputili, a stanovništvo BiH je posebno gostoprimljivo", ističe Lajdin.

On je dodao da im je velika želja da BiH uđe u sastav EU, jer ona, kako je istakao, i jeste dio Evrope i ima istoriju koja je dio evropske istorije.

"I mi bismo mnogo lakše prelazli preko granice, ali i za sve stanovnike BiH bi sigurno bilo korisno da budu u EU. Ja se i u BiH osjećam kao evropski građanin, kao da sam kod svoje kuće", rekao je Lajdin.

"Vožnja Evropom" počela je 27. jula, a povratak u Francusku je 17. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije