Auto zanimljivosti

Gorivo budućnosti: Slavni MIT napravio motocikl na hidrogen (FOTO, VIDEO)

Gorivo budućnosti: Slavni MIT napravio motocikl na hidrogen (FOTO, VIDEO)
Foto: MIT | Gorivo budućnosti: Slavni MIT napravio motocikl na hidrogen (FOTO, VIDEO)

Poznati američki univerzitet Masačusetski institut za tehnologiju (MIT) ima veliko iskustvo kada je u pitanju izrada i trkanje s inovativnim električnim vozilima. Ovaj put usmjerili su pogled na svijet na dva točka i kreću u proizvodnju električnih motocikala koje će kao gorivo pogoniti hidrogen.

Još u oktobru 2023. MIT-ov tim za elektična vozila (EV) proveo je uspješnu demonstraciju prototipa na hidrogen. Da stvari budu još bolje, neće zadržati prototip samo za sebe. Novi hidrogen-električni stroj dizajniran je kao prototip otvorenog koda, sa svim planovima dostupnima na internetu. To znači da se razvoj može nastaviti i razgranati jer se na motocikl mogu instalirati i druge komponente te dalje eksperimentisati na prototipu.

Cijeli projekt predvodi Aditja Mehrotra, diplomirani student koji radi s Aleksom Slokumom, profesorom mašinstva. Mehrotra se fokusirao na energetske sisiteme a pošto je zaljubljenik u motocikle, došao je na ideju da napravi dvotočkaša na hidrogen. Kaže da je izabrao hidrogena ne samo električnu energiju zbog toga što baterije i dalje imaju ograničenja iako su posljednjih godina veoma napredovale.

Naravo najveći minus baterija je vrijeme punjenja, jer čak i sa najbržim punjačima ovaj proces iziskuje dosta vremena. U međuvremenu, punjenje hidrogenom moglo bi, teoretski, biti jednako brzo kao punjenje rezervoara benzinom.

Kako to sve funkcioniše? U videu postavljenom na službeni YouTube kanal MIT-a, Mehrotra objašnjava da bicikl na hidrogen radi slično kao električni motocikl na baterije s produživačem dometa. Postoji motor koji pokreće točak i kontroler motora koji pretvara istosmjernu struju u izmjeničnu struju za motor. Ovaj kontroler dobiva napajanje iz baterije i šalje ga motoru i dalje na pogonski točak.  

 

Hidrogenov sistem ovdje radi paralelno s baterijom, ponašajući se poput punjača. Kao takav, dok motocikl vozi, prazni bateriju koja se zauzvrat kontinuirano puni pomoću gorive ćelije hidrogena.

Mehrotra objašnjava da sve dok je prosječna izlazna snaga baterije niža od prosječne izlazne snage gorive ćelije, baterija se nikada ne isprazni.

Kada se goriva ćelija istroši, jednostavno je zamijeniti je novom, što traje nekoliko sekundi ili najviše nekoliko minuta.

Naravno, sljedeći bi korak bio da pomaknu granice onoga što je tehnologija korištenja hidrogena sposobna. Na primjer Toyota ima električni automobil s pogonom na hidrogen pod nazivom Mirai. Kao takav, dio je cilja MIT-ovog EV tima da poveća potražnju za hidrogenom kako bi se moglo razviti više infrastrukture i tehnologije koja okružuje ovaj sistem.

Nadaju se da će se u budućnosti fosilna goriva moći u potpunosti zamijeniti hidrogenom, a sve to uz isti nivo efikanosti i pogodnosti kao i benzin, prenosi Index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije