Auto zanimljivosti

Grčko ostrvo u potpunosti prelazi na električnu mobilnost

Grčko ostrvo u potpunosti prelazi na električnu mobilnost
Foto: Pixabay/John_Nature_Photos | Grčko ostrvo u potpunosti prelazi na električnu mobilnost

Helenska ostrvca idealna su za probne poligone elektrifikacije.

Prošle godine tamošnje vlasni najavile su da će sva grčka ostrva vrlo uskoro postati neutralna po pitanju emisije ugljen-dioksida. Grčka inače pokušava da umanji za 55 odsto svoju emisiju štetnih gasova u periodu do 2030. godine.

Tako planiraju da u narednim godinama "požnjaju" oko dva gigavata električne energije uz pomoć vjetrenjača koje će biti locirane uz samu obalu. Kako Grčka ima ogromnu obalu, otud postoji i veliki potencijal za dobijanje struje od vetra.

U junu prethodne godine Volkswagen je otpočeo veliki projekat električne mobilnosti na helenskom ostrvu Astipalea. Nijemci su tamo poslali osam baterijskih automobila - za državne službe, no sada je stigla nova faza plana.

Želja je da Astipalea u potpunosti postane EV lokacija. Tako je VW grupa počela sa isporukama električnih automobila tamošnjim stanovnicima. Prvi je svoj novi, baterijski četvorotočkaš primio Tanos Papajanis. On je svoj ostarjeli Golf 3 zamijenio za novi ID.3.

Osim toga, pristigla je određena količina modela e-up, zatim ID.4, ali i nekolicina električnih skutera koji dolaze iz Seata (MO 125). Uz to, njemačka grupacija će uskoro isporučiti čitavu flotu električnih automobila koji će biti dio posebnog car-sharing sistema koji će biti uspostavljen na Astipalei.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije