Auto zanimljivosti

Haker otkrio pravu svrhu kamere u Tesli

Haker otkrio pravu svrhu kamere u Tesli
Foto: YouTube/Screenshot | Haker otkrio pravu svrhu kamere u Tesli

Mada je izvršni direktor kompanije, Ilon Mask, tvrdio kako je kamera ugrađena u retrovizor novih modela Tesla električnih automobila namijenjena za buduća robotizovana taksi vozila, jedan haker je otkrio da ona u stvari nadgleda ponašanje vozača.

Naime, Mask je svojevremeno rekao da je njihova namjena da otkriju vandalsko ponašanje u budućim samovozećim taksi vozilima, međutim, čini se da najnovije otkriće pokazuje da joj je trenutna namjena da prati ponašanje vozača za volanom.

Haker, poznat kao "zeleni", otkrio je niz ključnih riječi u softveru električnog automobila, koje upućuju na to da kamera registruje ponašanje vozača u trenucima koji prethode udesu kako bi se pomoću tih snimaka utvrdio uzrok nesreće, prenosi RTS.

Ključne riječi na koje softver u kameri reaguje su: "zaslijepljen“, "zatvorene oči", "koristi telefon" i "spuštena glava".

Kamera u retrovizoru dolazi uz svaki novi Model 3 i Model Y, a kada su prvi put ugrađene prije tri godine, iz kompanije su obavijestili kupce da će one biti neaktivne do budućeg ažuriranja softvera.

U aprilu je jedan korisnik Tvitera u svojoj objavi nagađao da će se kamere koristiti u robotizovanim taksi vozilima, kako bi se razotkrile putnike koji tokom korišćenja taksija oštete automobil, s obzirom na to da u njemu nema vozača.

"Ako vam unište automobil, to će zabilježiti kamera i oni će morati da plate štetu, a možda i da krivično odgovaraju", napisao je na svom nalogu na Tviteru Mari Ti.

Mask mu je na to odgovorio: "Tačno".

Kada su kamere konačno prvi put aktivirane prije nekoliko meseci, iz Tesle su vlasnicima automobila rekli da će biti korišćene u istraživačke svrhe.

U poruci kojom se od vlasnika traži saglasnost za aktiviranje kamera, proizvođač električnih automobila tvrdi da će im ona pomoći da njihova vozila postanu još bezbjednija u budućnosti.

"Ukoliko omogućite snimanje, Tesla će automatski snimiti fotografije i kratak video-snimak neposredno prije sudara ili nebezbjedne situacije kako bi pomogao inženjerima da razviju poboljšane bezbjednosne funkcije", stoji u poruci.

Iz kompanije Tesla nisu komentarisali najnovije hakersko otkriće, dok su ostali proizvođači električnih automobila to pozdravili.

Slično misle i stručnjaci koji se bave ovom temom. Fred Lamber, glavni urednik portala posvećenog električnim vozilima Elektrek, tvrdi da je srećan što Tesla konačno razvija bolji sistem nadzora vozača.

"To je po meni jedna od najvećih slabosti Teslinog auto-pilota", napisao je Lamber.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije