Auto zanimljivosti

Honda predstavila inteligentna rješenja za "društvo bez sudara"

Honda predstavila inteligentna rješenja za "društvo bez sudara"
Foto: Jean Carlo Salas/Pexels | Honda predstavila inteligentna rješenja za "društvo bez sudara"
N.N.

Honda je premijerno otkrila dve ključne napredne tehnologije koje trenutno razvija sa namjerom da realizuje svoj cilj "nultih smrtonosnih posljedica saobraćajnih nesreća" do 2050. godine, a u kojima učestvuju Honda motocikli i automobili.

"Inteligentna tehnologija za pomoć vozaču" i "Safe and sound" mrežna tehnologija kreirane su sa ciljem da ukažu na saobraćajne rizike i eleminišu ljudske greške koje su, u 90% slučajeva, uzrok saobraćajnih nezgoda.

"Inteligentna tehnologija za pomoć vozaču" je prva tehnologija na svetu koja koristi ADAS senzore i kamere za prepoznavanje potencijalnih rizika u okruženju vozila, što omogućuje vještačkoj inteligenciji da ukaže na opasnosti tokom vožnje.

Istovremeno, ovo napredno rješenje utvrđuje optimalno ponašanje u vožnji na osnovu stvarnog vremena i nudi pomoć prilagođenu kognitivnom stanju i saobraćajnim situacijama svakom vozaču pojedinačno.

"Safe and Sound" mrežna tehnologija povezuje sve korisnike puteva kroz telekomunikacije - kako učesnike u saobraćaju, tako i uređaje povezane sa mobilnošću, zbog čega može da predvidi potencijalne rizike i pomogne ljudima da izbjegnu opasnost prije nego do sudara uopšte i dođe.

Informacije o rizicima u saobraćajnom okruženju otkrivaju se na osnovu podataka pribavljenih sa drumskih kamera, kamera u vozilu i smartfona, koji se prikupljaju u serveru kako bi se to saobraćajno okruženje reprodukovalo u virtuelnom prostoru.

Imajući u vidu stanje i karakteristike svakog pojedinačnog vozača, sistem predviđa i simulira ponašanja korisnika puta sa visokim rizikom od sudara, a potom izvodi najprikladnije informacije za podršku kako bi im pomogao da izbjegnu opasnosti.

Sa ciljem otkrivanja osnovnih uzroka grešaka u vožnji zbog kojih vozač osjeća anksioznost, Honda je sporvela čak i istraživanje o "tehnologijama za razumijevanja ljudi".

Na putu do kreiranja "društva bez sudara", Honda će proširiti uvođenje već postojećeg, inteligentnog Honda SENSING 360 sistema u sve modele, koji će se pojaviti na najvećim svjetskim tržištima do 2030. godine.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije