Auto zanimljivosti

Honda savjetuje kako se koristi manuelni mjenjač

Honda savjetuje kako se koristi manuelni mjenjač
Foto: Ilustracija | Honda savjetuje kako se koristi manuelni mjenjač

U vrijeme kada savremene tehnologije sve više guraju u drugi plan manuelne mjenjače, Honda pokazuje da automobilska industrija nije zaboravila jedan od svojih zaštitnih znakova.

Poput dileme benzin ili dizel, tako je i okršaj manuelac – automatik jedna od večnih nedoumici kod ljubitelja automobila.

Oba imaju prednosti i mane, oba imaju vjerne sljedbenike širom svijeta, ali manualni mjenjači su sve rijeđi u savremenim automobilima.

Jedan od glavnih razloga je praktičnost, jer mnogim vozačima je najbitnije da pređu od tačke A do tačke B bez previše "maltretiranja", a za većinu manuelni sistem promjene brzine i kombinacija kvačilo, mjenjač, gas predstavlja "noćnu moru".

Honda je s toga napravila video sa uputstvom za upotrebu manuelnog mjenjača pokazujući "trikove" za lakše manevrisanje i ugodniju vožnju.

Japanski proizvođač je, naravno, istakao i zašto mnogi više vole manuelce u odnosu na automatike, a jedan od glavnih razloga je veća povezanost sa automobilom i veća kontrola koju vozač ima nad vozilom u svim situacijama.

A, bez obzira da li ste ljubitelj ili ne, mijenjanje brzina djeluje poprilično "kul".

"Manuelci" dominiraju u Evropi i Japanu

"Manuelci" i dalje dominiraju u Evropi i Japanu sa oko 80% udjela u tržištu, dok ih je recimo u SAD manje od 5%!

Zbog toga mnogi proizvođali svoje modele u SAD nude isključivo sa automatskom transmisijom, ali je Honda jedan od onih koji su odani i drugoj grupi kupaca.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije