Auto zanimljivosti

Hrvatska prva uvodi 3D signalizaciju za pogrešan smjer

Hrvatska prva uvodi 3D signalizaciju za pogrešan smjer
Foto: Wikipedia | Hrvatska prva uvodi 3D signalizaciju za pogrešan smjer

Hrvatski auto-putevi (HAC) počinju pilot-projekat postavljanja horizontalne signalizacije s 3D efektom na deset petlji i pet odmorišta koja će upozoravati vozače da su krenuli u pogrešnom smjeru.

Takva vožnja često završava frontalnim sudarom i iako broj takvih prekršaja nije velik, posljedice su većinom ozbiljne povrede i smrtni slučajevi.

Greška ulaska u krvi smjer pritom se, navode, najčešće događa na petljama i odmorištima zbog neopreza vozača izazvanog umorom, vožnje pod uticajem nedozvoljenih sredstava, pada koncentracije, previda prometne signalizacije ili, u najgorem slučaju, zbog samodestruktivnog karaktera vozača koji ulazi u suprotan smjer.

U HAC-u kažu da godišnje imaju oko 200 dojava o vožnji u suprotnom smjeru na auto-putevima, ali ne budu sve dojave potvrđene.

Naime, neki vozači na vrijeme shvate grešku pa se vrate u pravi smjer prije dolaska policije i putara. međutim, 70 odsto tih dojava ipak bude potvrđeno, a srećom još manje ih završi s posljedicama, odnosno saobraćajnom nesrećom.

Od 2007. na HAC-ovim auto-putevima dogodilo se 38 nesreća zbog vožnje u pogrešnom smjeru, a u njima je smrtno stradalo 11 osoba, dok ih je 25 teško, a 22 lakše povrijeđeno.

U sklopu pilot-projekta 3D signalizacija za sprečavanje ulaska na auto-put u pogrešnom smjeru biće postavljena na petljama Gornja Ploča i Zagvozd te na odmorištu Zir (desno) na A1 – Zagreb – Split – Ploče, zatim na petljama Sveta Nedjelja, Buzin, Rugvica, Popovača i Županja te na odmorištu Plitvice (lijevo i desno) na A3 Zagreb – Lipovac.

Na A4 Zagreb – Goričan tu će signalizaciju imati petlje Popovec i Kraljevečki Novaki te odmorište Ljubešćica (desno), a na A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj petlje Đakovo te odmorište Ivandvor (lijevo).

Pokaže li se pilot-projekt uspješnim, 3D signalizacija postaviće se na svim petljama i odmorištima.

Sada je u zoni petlji i na odmorištima postavljana dodatna vertikalna prometna signalizacija – "ruka" STOP – POGREŠAN SMJER – te horizontalna saobraćajna signalizacija – strelice, "vibro" linije.

Ali u HAC-u kažu da je dosadašnja praksa pokazala da postojeća saobraćajna signalizacija za sprečavanje ulazaka vozila u pogrešan smjer nije dovoljna i da ju je potrebno dopuniti. Horizontalna 3D prometna signalizacija tako bi uz postojeću vertikalnu vizualno djelovala kao fizička prepreka te tako dodatno upozoravala korisnike o ulasku u pogrešan smjer vožnje.

U HAC-u navode da je takav način sprečavanja ulazaka vozila u suprotan smer jedinstven u Evropi i da se još koristi kao pilot u Austriji.

Horizontalna 3D prometna signalizacija sastoji se od dva dijela. Prvi dio čini više manjih oznaka, u pravilu tri, koje se izvode u 3D prikazu stvarajući optičku varku nailaska na "šiljke", a drugi, veći dio, izvodi se u 3D prikazu stvarajući optičku varku vještačke izbočine, odnosno "uzdignute ploče".

Horizontalna oznaka "vještačka izbočina" izvodi se u cijeloj širini saobraćajne trake do samih bočnih linija, dok se manje oznake, "šiljci", izvode ispred.

Procijenjena vrijednost radova je 135.000 evra. Za pilot-projekt odabrane su petlje i odmorišta na kojima se najčešće događaju vožnje u pogrešnom smjeru, a pritom su u HAC-u vodili računa da budu pokrivene svi auto-putevi kojima upravlja ta kompanija, odnosno da ona budu raspoređena ravnomerno po cijeloj Hrvatskoj.

Na svakom čvorištu signalizacija će biti postavljena na dvije lokacije na kojima je moguće ući na auto-put u pogrešnom smjeru, dok će na odmorištima ona biti postavljena na po jednoj lokaciji.

U HAC-u očekuju da će sprovođenjem projekta krenuti poslije turističke sezone, kad završe postupak javne nabave i sklope ugovor s izvođačem radova. Nakon toga će godinu dana pratiti i analizirati podatke kako bi vidjeli ima li ta mjera učinka.

U HAC-u očekuju da će se na petljama i odmorištima koja budu u pilot-projektu smanjiti broj vožnji u pogrešnom smjeru.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije