Auto zanimljivosti

Hyudai opozvao još 471.000 terenaca Tucson zbog opasnosti od požara

Hyudai opozvao još 471.000 terenaca Tucson zbog opasnosti od požara
Foto: Wikimedia | Hyudai opozvao još 471.000 terenaca Tucson zbog opasnosti od požara

Hyundai je opozvao oko 471.000 SUV-ova u SAD-u zbog električnog kratkog spoja u računaru koji bi mogao izazvati požar.

Kompanija upozorava vlasnike da SUV-ove parkiraju na otvorenom dok se ne poprave. Posljednji opoziv pokriva određene modelne godine 2016. do 2018., te 2020. do 2021., SUV vozila Hyundai Tucson.

Vozila imaju računala s ABS sistemom kočenja koja mogu interno krivo raditi i uzrokovati kratak strujni spoj. To može dovesti do požara.

Tucsoni opremljeni Hyundaijevom značajkom pametnog tempomata ne opozivaju se. Hyundai je rekao kako opoziv dolazi u sklopu kontinuirane istrage problema.

Kompanija je saopštila da je svjesna desetak požara, ali da nema ozljeda povezanih s opozvanim vozilima. Vlasnici će biti obaviješteni krajem februara da svoje SUV-ove odvedu trgovcu koji će zamijeniti osigurač na računalu. Oni mogu unijeti svoj identifikacijski broj vozila na Hyundaijevoj web stranici kako bi vidjeli jesu li pogođena ovim opozivom.

U septembru je južnokorejski proizvođač automobila opozvao oko 180.000 Tucsonovih terenaca u SAD-u od 2019. do 2021. godine kako bi riješio isti problem. Kompanija kaže da korozija može uzrokovati kratki spoj u neispravnim pločama protublokirnih kočnica koji mogu izazvati požar čak i ako su motori ugašeni.

Vozila za Evropu ne spominju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije