Auto zanimljivosti

I Nissan promijenio logo

I Nissan promijenio logo
Foto: Instagram/Nissan | I Nissan promijenio logo

Nissan se pridružio sve većoj grupi proizvođača koji su odlučili ove godine redizajnirati svoj zaštitni znak.

Novi logotip Nissan je predstavio na današnjoj digitalnoj premijeri, prenosi Index.

Izbor je pao na električni novitet, elegantni model Ariya. Obnovljen logotip marke jasno je istaknut na centranom dijelu aerodinamičnog štita - maske, zahvaljujući 20 LED svjetlosnih elemenata koji ga okružuju. 

Donji dio štita, kao i logotip, blago će zasvijetliti kada je Ariya spremna za pokret.

U Nissanu kažu kako je obnovljeni logotip marke izraz Nissanove posvećenosti razvoju inovativnih rješenja kroz rušenje ustaljenih konvencija. 

Ako niste znali, u dizajnu logotipa su zadržani simboli sunca i prepoznatljive prečke.

Nissanov logo nije se bitno mijenjao zadnje dvije decenije. Kao i kod drugih marki, njegova uloga je prvi kontakt s automobilom, poput vizitke u poslovnom svijetu.

Nissanov logo sad se mijenja. Centralno mjesto i dalje je rezervisano za ime marke, i to kroz jednostavna štampana slova. Krug je pritom prekinut, a kod električnih vozila logo osvjetljava 20 LED-ica kao simbol na 20 godina koliko je prošlo od posljednjeg redizajna. 

U Nissanu otkrivaju kako se ideja i potreba za promjenom loga javila još 2017. godine kad je Alfonso Albaisa, potpredsjednik Nissana za globalni dizajn, počeo razmatrati potencijalne promjene Nissanovog loga i samog identiteta marke. Dizajnerski tim vodio je Tsutomu Matsuo, a cilj je bio jasan: tanak, lagan i fleksibilan. 

Potaknuti digitalizacijom kao najaktuelnijim trendom u autoindustriji odlučili su se za osvijetljeni logo na električnim modelima. 

Pritom se moralo paziti na zakonsku regulativu, ali i potrebu da logo bude uvjerljiv i kad nije osvijetljen. 

Stvoren je 3-D i 2-D prikaz, a na kraju je logo dobio izvedbu koja je prihvatljiva u digitalnom svijetu. Upotreba novog loga starta ovog mjeseca, a uskoro će je preuzeti i svi kanali na društvenim mrežama, kao i marketinški materijali.

 

" target="_blank">http://

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije