Auto zanimljivosti

I danas utiče na dizajn Lamborghinija: Countach slavi 50. rođendan

I danas utiče na dizajn Lamborghinija: Countach slavi 50. rođendan
Foto: Lamborghini | I danas utiče na dizajn Lamborghinija: Countach slavi 50. rođendan
N.N.

Čuveni klinasti oblik po kome je prepoznatljiv Countach danas je uobičajen kod supersportskih automobila, ali teško je i zamisliti koliko je revolucionaran bio u svoje vrijeme.

Lamborghini Countach, sa svojim inivativnim izgledom, predstavljen je prije 50 godina na sajmu automobila u Ženevi, a italijanski proizvođač priznaje da ovaj auto i danas inspiriše njihove dizajnere.

"Postoje umjetnička djela koja uvijek ostaju relevantna, a oblik Lamborghinija Countach je jedan od njih", kaže Mitja Borkert, direktor dizajna kompanije Lamborghini.

"Njegov dizajn sastoji se od savršenih proporcija, koje karakteriše vrlo čist pristup".

Zbog svega toga, Lamborghini otvoreno priznaje da je izgled modela Countach i dalje osnova na kojoj su dizajnirani savremeni automobili, poput Aventadora, Huracana, Siana, pa čak i Urusa.

Konkretno, dizajnerske linije koje se nalaze na prednjem dijelu Lamborghinija Countach - i ponavljaju se na poklopcu motora, zatim izrazito niska silueta putničke kabine i agresivno zasječeni vetrobran, nastavljaju da definišu Lamborghinijev dizajnerski jezik, kažu u toj italijanskoj kompaniji.

"Sa stilskog stanovišta, to je savršena inspiracija i vizuelni kontinuitet između prošlosti i sadašnjosti", kaže Borkert.

"To je upisano u DNK čitavog Lamborghinijevog dizajna - od nastanka do danas."

Countach je dizajnirao Marčelo Gandini koji je radio u Bertoneu, nastavljajući niz koji su činili koncepti Alfa Romeo Carabo i Lancia Stratos Zero - oba automobila su imala karoseriju u obliku klina, ali nijedan od njih nije ušao u proizvodnju.

Tada je Lamborghini odlučio da Countach uđe u proizvodnju, što se i dogodilo tri godine kasnije, 1974. Bio je to smio potez koji se kasnije isplatio.

"Countach je uveo futuristički stil ispred svog vremena 1970-ih godina, u eri eksplozivne kreativnosti i jednom od najznačajnijih perioda za dizajn", kažu u Lamborghiniju.

Countach se sa uspjehom proizvodio sve do 1990. kada ga je zamijenio Diablo.

(B92)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije