Auto zanimljivosti

Ideja koja bi elektromobile učinila mnogo prihvatljivijima

Ideja koja bi elektromobile učinila mnogo prihvatljivijima
Foto: Ilustracija | Ideja koja bi elektromobile učinila mnogo prihvatljivijima

Istraživači sa američkog Univerziteta Kornel razvijaju put koji će biti u stanju da puni baterije vozila dok se kreću preko njegove površine. To je vizija budućnosti u kojoj vozači elektromobila neće biti vezani punjače i punionice baterija, već će moći da istovremeno da voze i pune baterije.

"Autoputevi bi imali posebnu traku za punjenje, kao što danas imaju brzu traku", rekao je vodeći istraživač na ovom projektu Kuram Afridi, profesor elektrotehnke i računarstva, za Business Insider.

Ako biste ostali bez baterije, prešli biste na traku za punjenje. Put bi zatim mogao da identifikuje koji automobil je i kada ušao u traku i kasnije da vozaču pošalje račun.

Prema Afridiju, takva tehnologija je još najmanje pet do 10 godina daleko, ali bi put sa mogućnošću bežičnog punjenja mogao da učini čuda u rastućoj industriji koju brine mogućnost da elektromobili ostanu bez struje u pokretu (tzv. anksioznost opsega), piše Futurism.

"Jedini način na koji će ljudi masovno pristajati da kupuju električne automobile je da mogu da ih isto tako jednostavno pune kao i automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem gorivom. Da imamo tehnologiju bežičnog punjenja, električna vozila bi imala još manja ograničenja od tradicionalnih", rekao je Afridi.

Ploče stvaraju električna polja

Tehnologija "bežičnog" puta funkcioniše zahvaljujući specijalnim metalnim pločama ispod površine kolovoza, koje su povezane na dalekovod i inverter. Ploče stvaraju električna polja koja mogu da pune baterije vozila dok ono prelazi preko ploča.

Slične tehnologije već uveliko funkcionišu u svijetu pametnih telefona, dok prilagođavanje tehnologije na punjenje automobila ima svoje izazove i iziskuje dosta ulaganja. Afridi se nada da bi odgovor na to moglo da bude korišćenje viših frekvencija, što bežično punjenje čini izvodljivijim.

Drugim riječima, iste frekvencije koje se koriste za komunikaciju putem radio talasa sa svemirskim letelicama u dubokom svemiru mogle bi se koriste za prenos struje do vozila na kratkim udaljenostima, prenosi PC Press.

Afridi i njegov tim su do sada uspjeli da konstruišu prototip koji može da puni vozila na razdaljini od 18 centimetara. Međutim izgradnja drugih komponenata i dalje ostaje izazov, budući da bi pretvaranje postojećih puteva u "puteve punjače" zahtijevalo njihovo rušenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije