Auto zanimljivosti

Ima najveću kolekciju supersportskih automobila u Maleziji, ali ih ne vozi

Ima najveću kolekciju supersportskih automobila u Maleziji, ali ih ne vozi
Foto: Unsplash/Evgeny Tchebotarev | Ima najveću kolekciju supersportskih automobila u Maleziji, ali ih ne vozi

Vlasnik kolekcije je Chin Jit Ping, poznat kao JP, a obogatio se 1996. godine kad je osnovao "Silverlake Innovation Partners", IT kompaniju koja radi za banke u Maleziji. Od tada ulaže u automobile, a njegova kolekcija broji između 60 i 100 automobila.

Kažemo "ulaže", jer on kupljene automobile ne vozi. Čuva ih u originalnom stanju i isključivo ih doživljava kao investiciju.

A u njegovoj kolekciji su i tri Bugattija. Pored Chirona posjeduje otprilike 2,5 puta skuplji Divo, jedini u jugoistočnoj Aziji. Kolekciju će uskoro obogatiti još jednim specijalnim Bugattijem. Naime, JP je kupio Bolide, a isporuka ovog vozila je zakazana za 2024. godinu.

Inače, Bugatti Divo je trenutno izložen u Bugattijevom salonu u Singapuru, a uskoro će krenuti put Malezije gdje će biti parkiran u privatnom muzeju ovog vlasnika, JPM u Kuala Lumpuru. Tamo su izloženi najznačajniji automobili iz kolekcije, uključujući i petnaestak replika najslavnijih filmskih automobila.

Dakle, Chin ne vozi nijedan auto iz kolekcije, već ih čuva u muzeju i po potrebi iznajmljuje za posebne prilike. Skupocjene automobile vidi kao ulaganje koje će mu donijeti sigurnu zaradu.

Privatno, Chin koristi Bentley Flying Spur i Rolls-Royce Ghost, u kojima ga vozi lični šofer, a kad baš poželi da sjedne za volan, onda bira neki domaći model, Proton X50 ili X70.

"Lakše je voziti takav auto koji ne privlači poglede. Kada voziš skupocjeni automobil, ljudi te gledaju a najgore je što moraš paziti da se ne ošteti, posebno na parkingu", zaključuje Chin.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije