Auto zanimljivosti

Istorija Peugeota 205

Istorija Peugeota 205
Foto: Ilustracija | Istorija Peugeota 205

Sve manje ga viđamo na ulicama, a onima koji su ikada sjeli u GTI verziju sve više nedostaje. Manje od 900 kg u kombinaciji sa 115 KS - vrhunska zabava je zagarantovana, mada ni "običnim" verzijama ne manjka ljubitelja i lojalnih vlasnika.

Popularna 205-ica proizvodila se od 1983. do 1998. godine. Prije prvog rođendana osvojila je nagradu "Automobil godine" časopisa "What car?", a 1990. nagradu "Automobil decenije" časopisa "CAR Magazine". Nagradu "Evropski automobil godine“"oteo joj je Fiat Uno.

Često se misli da je za dizajn odgovoran Pininfarina, ali Žerar Velter tvrdi da je 205-ica dizajnirana "unutar kuće", dok je Pininfarina radio samo na kabrioletu. Pojava ovog modela se često smatra prekretnicom u sudbini francuskog proizvođača; do tada je Peugeot bio smatran najkonzervativnijim među francuskom velikom trojkom (Peugeot, Citroen, Renault).

Kada je Peugeot 1978. preuzeo kompaniju Simca (Société Industrielle de Mécanique et Carrosserie Automobile), dobio je vrlo vrijedno znanje i ekspertizu za proizvodnju malih automobila.

Prve 205-ice koristile su X motore, iz starog modela 104, a kasnije su stigle XU i TU serije motora. Sada uobičajeno MacPherson oslanjanje napred, sa "torzijom" pozadi, bilo je ključno za uspjeh ovog modela; tako je obezbjeđeno dovoljno mjesta za putnike na zadnjem sjedištu i u prtljažniku, dok su vozne osobine bile više nego pristojne.

Peugeot 205 GTI

GTI verzija, koja je stekla kultni status, lansirana je aprila 1984. godine. Ispod njene haube nalazio se 1,6-litarski motor sa 105 KS, da bi kasnije bio osnažen na 115 KS. Dve godine kasnije stigla je "perjanica" sa 1,9-litarskim motorom i 130 KS. Bez obzira na pogon, Peugeot 205 GTI bio je automobil koji je nudio vrhunski vozački doživljaj i postavio nove standarde u svojoj klasi.

Neki rivali, kao npr. Renault 5 GT Turbo, bili su brži, ali je mali Peugeot bio uzbudljiviji za vožnju. Njegovo upravljanje je veoma "komunikativno". Vozač u svakom trenutku ima odličan osjećaj šta se dešava pod točkovima. Gume dimenzija 185/60 R14 ili 185/55 R15 fantastično drže asfalt, a dinamički balans u velikoj mjeri zavisi od dodavanja i oduzimanja gasa.

Na primjer, oduzmite gas u sredini brze krivine i automobil će odgovoriti prilično dramatičnim preupravljanjem. Iskusni vozači su stoga mogli da ga zanose gotovo kao da je riječ o vozilu sa zadnjim pogonom. Naravno, trebalo je dosta raditi i volanom. Takva interakcija između čovjeka i mašine danas je potpuno izgubljena, zbog čega pravi entuzijasti sve više cijene njegove vozne osobine.

Peugeot 205 GTI ima sjajne performanse, čak i u odnosu na današnje automobile. Uostalom, pogledajte ovu tabelu, a posebnu pažnju obratite na odnos snage i mase. Date vrijednosti nisu fabričke, već su ih izmerili auto magazini "Autocar" i "Motor".

Verzija sa 130 KS ima osjetno bolje ubrzanje i tvrđe oslanjanje, tako da se manje naginje u krivinama, ali na štetu udobnosti. Preupravljanje je zbog izmjena na vješanju postalo progresivnije, te vozač ima više vremena da koriguje putanju. Takođe, 1,9-litarski motor ima veći obrtni moment i to pri nižem broju obrtaja, pa znatno lakše dolazi do proklizavanja pogonskih točkova i podupravljanja ukoliko je vozač suviše grub sa papučicom gasa.

Peugeot 205 GTI se proizvodio 10 godina, a prodato je ukupno 333.000 komada. Francuski proizvođač poslije njega nije uspio da napravi novi sportski kompakt koji bi postigao iole sličnu popularnost, mada je modelom 306 S16/GTI-6 bio vrlo blizu po pitanju vozačkog doživljaja.

Peugeot 205 Turbo 16 (T16)

Da bi homologovao svoj 205 T16 za Grupu B, Peugeot je morao da proizvede najmanje 200 primeraka vozila koja su mogla da se registruju. Tako je nastao 205 Turbo 16, koji praktično nije imao nikakve veze sa serijskim modelom - centralno postavljen motor, pogon na sva četiri točka, snaga od 200 KS. "Sklopio" ga je Heuliez. Spolja je djelovao veoma nalik "civilnim" verzijama, osim proširenih krila.

Francuzi su prodali 5.278.000 primjeraka ovog modela, što je značilo da je nasljednik imao izuzetno težak zadatak. Modeli 106 i 306, oba odlični automobili, nisu uspjeli da popune prazninu. Kada se pojavio 206, sa svojim revolucionarnim dizajnom koji je označio početak potpuno nove ere u izgledu modela francuskog proizvođača, bilo je jasno da će uveliko nadmašiti prodajni uspjeh prethodnika. Međutim, pravi zaljubljenici u 205-icu nisu bili impresionirani...

(polovniautomobili.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije