Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Istorija klima uređaja: Ko je prvi uveo hlađenje?

Istorija klima uređaja: Ko je prvi uveo hlađenje?
Foto: Ilustracija | Istorija klima uređaja: Ko je prvi uveo hlađenje?
N.N.

Danas ne možemo i ne želimo ni zamisliti život bez klima uređaja u automobilu, samo najjeftiniji osnovni modeli nižih klasa i poneki opsesivno olakšani sportak dolaze bez njega.

Do 1990. u Evropi su automobili s klimom bili veoma rijetki, osim u visokoj klasi. Većina inovacija došle su iz SAD, gdje su još prije Drugog svjetskog rata počeli nuditi razne verzije rashlađivanja kabine automobila.

Nash je 1938. bio prvi, prirodno, jer je bio dio korporacije Nash-Kelvinator, poznate upravo po hladnjacima, no njihov sistem još nije bio pravi klima uređaj, tako da se čast prvog pripisuje Pakardu iz 1940.

Do rata su prodali oko 1.500 tako opremljenih automobila. Masovnija je ugradnja u SAD počela 1950-ih, a sljedeće tri decenije prošle su u znaku postepenog razvoja, najprije u pogledu smanjenja mase jedinica potrebnih za kvalitetno rashlađivanje, te u sve široj dostupnosti.

Prvi  automobil koji je klima uređaj nudio u opciji bio je Chrysler Imperial iz 1953. , a prvi koji je klima uređaj ugrađivao serijski bio je Cadillac Eldorado Brougham iz 1957. Sistem Climate Control, koji automatski podešava temperaturu i intenzitet ventilatora (automatski klima uređaj) bio je Cadillac Sedan de Ville iz 1964. U Evropi je klima uređaj 1956. prvi ugradio Rolls Royce.

Vjerovatno će vas iznenaditi, prvi automobil s računarskom kontrolom klima uređaja bio je Volkswagen Passat iz 1988.

(autoportal.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije