Auto zanimljivosti

Iz ovih zemalja Srbija uvozi najviše polovnih automobila

Iz ovih zemalja Srbija uvozi najviše polovnih automobila
Foto: Pixabay/Bilderandi | Iz ovih zemalja Srbija uvozi najviše polovnih automobila
N.N.

Postoje brojna inostrana tržišta sa kojih se polovni automobili uvoze u Srbiju, a danas ćemo saznati kojih pet su najzastupljeniji.

Prema podacima sajta Polovi automobili, u našoj zemlji je u prvoj polovini 2021. prodato oko 78 hiljada polovnjaka, a većina ovih vozila uvezena je iz neke od evropskih zemalja.

Zahvaljujući platformi carVertical, koja se, između ostalog, bavi i statistikom ovog aspekta trgovine, potencijani kupci imaju pristup obimnim podacima koji mogu biti korisni prilikom nabavke polovnog vozila.

Statistički podaci sa ove platforme, dobijeni na osnovu svih vozila koja su prošla kroz njihovu datoteku u protekle dvije godine, pokazuju da najviše polovnjaka u Srbiju stiže iz Francuske. Iz ove zemlje uvezeno je 26,9 odsto ovih polovnih vozila.

Odmah iza Francuske je Nemačka, sa udjelom od 25,5 odsto u ukupnom uvozu polovnjaka u Srbiju.

Kao što se može vidjeti, Francuska i Njemačka, prema ovom istraživanju čine više od polovine ukupnog uvoza polovnih automobila. S obzirom na velike auto-kompanije koje dolaze upravo iz navedenih država, dobre puteve i vozila koja u Srbiju stižu u pristojnom stanju, ovi brojevi i ne čude.

Na trećem mjestu je Italija koja uvozu polovnjaka doprinosi sa 10,4 odsto. Skoro isto toliko ima Rumunija (9 odsto), koja zauzima jaku četvrtu poziciju, zahvaljujući vozilima marke Dacia, navodi se u istraživanju.

Na petom mjestu je Belgija (7,4 odsto) koja, zahvaljujući dobroj infrastrukturi i putevima, takođe nudi mogućnost kupovine dobro očuvanog polovnog vozila.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije