Auto zanimljivosti

Izgubljeni Talbot-Lago napraviće pravu pometnju na aukciji

Izgubljeni Talbot-Lago napraviće pravu pometnju na aukciji
Foto: N.N. | Izgubljeni Talbot-Lago napraviće pravu pometnju na aukciji

Kada se ime Talbot-Lago pomene u određenim krugovima, postajemo svjedoci više nego impresioniranih reakcija.

Francuski proizvođač, nakon svega, kreirao je neke od najljepših kreacija na točkovima u art deko eri, zajedno sa kompanijom Bugatti.

Međutim, primjerak koji vidite, obećava da će se istaći od ostatka modela, čak i u postavci tako rijetke i prefinjene kompanije.

Ovo je 1948 Talbot-Lago T26 Record Sport automobil, za čiju je karoseriju bio zadužen brend Saoutchik, jedan od najproslavljenijih tog doba.

Iako model nije ikoničan kao kabrio kupei kreirani od strane Figoni & Falasch u predratnoj eri, ovaj T26 je legenda u svakom smislu. Automobil posjeduje šestocilindrični motor u ravni, zapremine 4,5 litara, a uglavnom je kreiran kao limuzina, sa dvoje ili četvoro vrata. Sport model koji je uslijedio posjedovao je nešto kraću šasiju i više snage, odnosno, oko 195 ks.

Radi poređenja, Ferrari 166, predstavljen iste godine, kao potpuno drugačiji model, posjedovao je V12 motor, međutim, ovaj motor je posjedovao duplo manje kapaciteta i nije mogao da ponudi više od 140 ks. Jaguar XK120 takođe je izašao na tržište tokom 1948. godine, a inicijalno je nudio 160 ks. Stoga, T26 važi za daleko potentniji automobil.

Ovaj posebni model predstavljen je na 1950 Paris Motor Show, sajmu automobila, gdje je osvojio prestižnu Grand Prix du Salon nagradu. Nakon Pariza, ovaj model potpuno nestaje sa lica zemlje i niko mu nije bio na tragu, dobar dio zadnje četvrtine prošlog vijeka.

Jedan kolekcionar iz Nevade, otkrio ga je u jednom ambaru i u savršenom stanju. Trenutni vlasnik modela potpuno ga je restaurirao i vratio mu staru slavu, bez preteranih troškova.

Automobil se trenutno nalazi na listi kompanije Bonhams, koja će ga aukcionirati na svom Quail Lodge događaju u Montereju, tokom ovog avgusta.

(Autoexclusive.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije