Auto zanimljivosti

Jaguar iz 1952. na aukciji, početna cijena 135.000 dolara

Jaguar iz 1952. na aukciji, početna cijena 135.000 dolara
Foto: N.N. | Jaguar iz 1952. na aukciji, početna cijena 135.000 dolara
N.N.

Ovih dana obznanjeno je da se na aukciji kuće “Bring A Trailer” prodaje otvoreni dvosjed Jaguar XK120 iz 1952. legendarnog glumca Klarka Gablea. Ovaj bezvremenski klasik Klark je kupio i odmah ga odnio da se modifikuje.

Karoserija je zlatne boje “Barris Gold”, unutrašnjost kokpita i sjedišta su izrađena od crvene kože. Ima posebno dorađen donji trap oznake 672623, pokrivene stražnje točkove i “Carsonov” tvrdi krov. Automobil je 2010. godine u jednom skladištu pronašao jedan kolekcionar iz Čikaga, koji je nakon toga naručio restauraciju u kompaniji “JK Restorations”.

Što se motora tiče, riječ je o originalnom 3,4-litrenom DOHC rednom šesterocilndrašu, koji je uparen s četverobrzinskim ručnim mjenjačem. Automobil je prikazan na “Pebble Beach Concours d’Elegance 2017.”, kao i na “Greenwich Concoursu 2019.”, kao i na “Amelia Island Concours-u 2019. i 2020.”.

Klark Gable

Legendarni američki glumac Klark Gable najpoznatiji je po svojoj ulozi Reta Batlera u klasiku iz 1939. “Prohujalo s vihorom”, a Američki filmski institut ga je proglasio sedmom po veličini legendarnom filmskom zvijezdom. Gable je više puta predvodio listu glumaca koji filmovima u kojima glumi donosi najveću zaradu. Takav uspjeh omogućio mu je da se prepusti užicima kao što je kupovina sportskih automobila “Jaguar”, čak i u posljednim godinama svoje karijere nakon služenja vojnog roka tokom Drugog svjetskog rata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije