Auto zanimljivosti

Jaguar udahnuo život električnim modelima NLO zvukom

Jaguar udahnuo život električnim modelima NLO zvukom
Foto: N.N. | Jaguar udahnuo život električnim modelima NLO zvukom

Jguar priprema električnu ofenzivu i duboko se poigrao zvučnim potpisom saobraćaja budućnosti.

Naime, električni automobili obično imaju zvuk pištanja kao spremno opravdanje kada netko spomene opasnost po pješake, ali Jaguar je otišao toliko daleko da je svojevrsni NLO zvuk pretvorio u izuzetno zanimljivi zvučni potpis koji će, čini se, zauvijek promijeniti onaj prepoznatljivi žamor saobraćaja.

Mnogi proizvođači posvetili su se ugradnji zvučnika kojima se auto najavljuje kada dolazi, ali činjenica je da slijepe osobe, naprimjer, ne mogu procijeniti ubrzava li auto ili usporava jer nema modulacije. To je tek jednolični zvuk koji je sve glasniji kako auto prilazi. No, ubrzava li ili usporava izuzetno je teško procijeniti.

Jaguarovi inženjeri imali su ideju napraviti NLO zvuk, ali je on u početku bio toliko uvjerljiv da su na prvim testovima ljudi čak pokazivali strah, zagledavali se u daljinu ili u nebo. Malo su izmijenili zvuk i dobili nešto što bi moglo biti budućnost i podsjeća na SF filmove.

Zvuk se emituje sve do brzine kretanja od 20 km/h, a zvučnik je smješten odmah iza prednje maske. Mijenja glasnoću i modulaciju kako vozilo usporava ili ubrzava. Čak promijeni ton kada stanete i ubacite u rikverc, naprimjer. Jaguarovi inženjeri tvrde da je 20 km/h granica iznad koje zvučnu najavu ne trebaju jer zvuk vjetra i guma čini svoje. Priprema se zakon u SAD-u koji će djelovanje zvuka za električne aute učiniti obaveznim do brzine od 25 km/h navodno.

Ovu novotariju koja već ispunjava sve buduće zahtjeve, pa i one koji se odnose na zakone u najavama, možete čuti u službenom videu. Svakako odvojite trenutak za gledanje i slušanje jer je to vrlo vjerovatno zvuk saobraćaja skore budućnosti.

(autozona.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije