Auto zanimljivosti

Jedini automobil koji je Elvis Prisli registrovao na svoje ime

Jedini automobil koji je Elvis Prisli registrovao na svoje ime
Foto: Cadillac promo | Jedini automobil koji je Elvis Prisli registrovao na svoje ime

Da je kojim slučajem još uvek sa nama, Elvis Prisli bi prije svega nekoliko dana proslavio svoj 77. rođendan. Iako je preminuo još 1977. godine, kralj rokenrola je i u današnja vremena izuzetno popularan i izdavačke kuće godišnje prodaju dovoljno albuma da zarade čak 23 miliona dolara. Nije samo njegova muzika ta koja je popularna, već i naravno automobili.

Neki izvori će reći da je njegov omiljeni četvorotočkaš bio Ford Ranchero koji je kupio svojoj mami kada je inkasirao prvi veći priliv od muzike, ali kako je slava rasla, tako je uglavnom viđan u Cadillacu. Kralj ih je posjedovao preko 500 jedinica tokom svog života, a samo jedan od njih je bio registrovan na njegovo ime.

To je model Fleetwood Brougham iz 1975. godine, koji vidite na priloženim fotografijama, a trenutno se nalazi na aukciji britanske kuće Car & Classic.

Kao što smo spomenuli, Elvis je posjedovao veliki broj Cadillaca, ali svaki od njih je bio registrovan na ime kompanije. Kralj bi ih vozio manje od godinu dana, zatim kupovao novi model, a onaj prethodni poklanjao bliskim prijateljima i saradnicima.

Krajem 1974. godine je lično naručio novi Fleetwood sa najvišim paketom opreme Brougham u izložbeno-prodajnom salonu Madison Cadillac u gradu Memfisu (američka savezna država Tenesi), po cijeni od 12.512 dolara (oko 64.640 "zelembaća" u današnjoj vrijednosti novca).

Pokreće ga jedna od najvećih ikona američke automobilske škole, a to je čuveni V8 motor zapremine čak 500 kubnih inča (8,2 litre). Postao je najveći benzinac sa osam cilindara kada je debitovao 1970. godine, i tada je razvijao 400 konjskih snaga, ali u ovom Fleetwoodu se može pohvaliti sa samo 210 "grla" zbog strogih zakona po pitanju izduvnih gasova.

Snaga se inače prenosi na zadnje točkove preko trostepenog automatskog mijenjača. Na satu trenutno stoji brojka od 1.725 milja (2.760 kilometara), što je pomalo iznenađujuće pošto Cadillac na priloženih fotografija definitivno pokazuje godine.

Elvis je koristio Fleetwood samo godinu dana, a onda ga je poklonio svom doktoru. Ovaj ga je posjedovao desetak godina, prije nego što ga je preprodao sadašnjem vlasniku. Zapravo trenutni vlasnik posjeduje ovaj Cadillac po drugi put pošto je automobil još jednom promijenio kupca.

U oglasu se navodi da, iako je četvorotočkaš u voznom stanju sa detaljnom dokumentacijom, istovremeno postoji i nekoliko mana. Primjera radi, volan je napukao, dok je kožom prekriven krov zreo za zamenu. Navodi se da cjelokupna elektronika funkcioniše bez mane, i Fleetwood pruža sve što se moglo poželjeti od jednog luksuznog automobila iz perioda sedamdesetih godina.

Mehanika je navodno bila ispravna kada je Cadillac vožen posljednji put, ali kako je godinama stajao parkiran u garaži, aukcijska kuća ne preporučuje paljenje prije nego što se detaljno osvježi pogonski sklop. Na Fleetwoodu se još uvijek nalaze originalne tablice Tenesija, ali je njegova trenutna lokacija Švedska, i to konkretno grad Motala.

Četiri dana prije kraja aukcije, Car & Classic je dobio pet ponuda od kojih je najviša ona u vrijednosti od dvanaest hiljada britanskih funti (oko 16.308 američkih dolara).

Dok je veza sa Elvisom svakako poželjna, Cadillaci iz sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka (posebno oni sa četvoro vrata) nisu pretjerano popularni kod kolekcionara, ali ne sumnjamo da je dovoljan samo jedan "bolesni fan" pa da cijena skoči na značajno viši nivo, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije