Auto zanimljivosti

Juga "preobučenog" u plavu uniformu privela policija

Juga "preobučenog" u plavu uniformu privela policija
Foto: N.N. | Juga "preobučenog" u plavu uniformu privela policija

SANSKI MOST - Mnogobrojni automobilski oldtajmeri mogli su se vidjeti na nedavno održanim susretima vlasnika starih auta u Sanskom Mostu, ali primjerak koji je plijenio najviše pažnje i pored kojeg su se mnogi poželjeli fotografisati bio je jugo koral 55, kojeg je u bivšoj državi koristila i narodna milicija.

Automobil pripada Oldtajmer klubu "1912" iz Sanskog Mosta, čiji predsjednik Amel Bećirević kaže kako ovaj jugo nije prvobitno bio milicijski automobil, već je naknadno "obučen" u plavu uniformu. 

"Došli smo na ideju da restauriramo jedan ovakav auto, koji je u vrijeme bivše Jugoslavije bio ponos i prevozno sredstvo milicije. Pronašli smo jedan primjerak koji nije bio u baš najboljem stanju, te ga potom u potpunosti renovirali, ofarbali i snabdjeli kompletnom opremom koja mu je potrebna, sve po uzoru na nekadašnji milicijski model. Sve na njemu radi, počevši od sirene, rotacija i drugog", kaže Bećirević za "Nezavisne". 

Dodaje kako automobil često zna zbuniti druge učesnike u saobraćaju, a zanimljivo je kako je nedavno zapao za oko i policiji koja ih je, kako vlasnik kaže, zaustavila i privela.

"Šta da vam kažem: dugo su zagledali automobil i evidentirali nešto u zapisnike. Sporan je bio izgled, njegova 'uniforma' i posebno natpis. Dogovor je da se prilikom vožnje to nekako sve prekrije, a dozvoljeno nam je da ga koristimo isključivo kada se radi o ovakvim izložbama ili paradama starih automobila", istakao je Bećirević. 

Dodaje kako je automobil istinska atrakcija gdje god se pojavi i da svi žele da se fotografišu s ovim malim ljepotanom, kojeg je nekad proizvodila kragujevačka "Zastava". 

Nekad je jugo bio ponos jugoslovenske automobilske industrije, a sem za kupce proizvođen je i za potrebe policije, medicinske pomoći, vatrogasce i druge službe. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka izvožen je u Sjedinjene Američke Države, gdje se nije pokazao kvalitetnim, ali je postao ikona američke zabavne industrije pa se mogao često vidjeti u igranim i crtanim filmovima, te muzičkim spotovima. 

Njegova proizvodnja je zaustavljena krajem 2008. godine, a do tada je proizvedeno nešto manje od 800.000 komada ovog automobila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije