Auto zanimljivosti

Kada je Fiatova Multipla bila hibrid

Kada je Fiatova Multipla bila hibrid
Foto: N.N. | Kada je Fiatova Multipla bila hibrid

Iako se danas Fiatu zamjera da nije dovoljno tehnološki ispratio napredak automobilske industrije u posljednjih nekoliko godina, nije uvijek bilo tako.

O Multipli se i dalje govori pežorativno, mada to nije opravdano. U pitanju jeste bio model koji nije bio naročito privlačan oku, ali je svoj posao, da prebaci ljude od tačke A do tačke B radio fenomenalno. Šest sjedišta, i provjereni JTD agregat bili su dobitna kombinacija kada je reč o prevozu putnika.

Koji su bili motivi za stvaranje hibridne Multiple? Italijanski proizvođač ih je navodio nekoliko, prije svega ušteda goriva, potom novca za utrošenu energiju, ali i niža emisija štetnih gasova, dakle mahom isti motivi kao i danas.

Hibridna Multipla koristila je 1,6-litarski benzinski agregat snage 76 kW i asinhroni trofazni elektromotor kontinuirane snage od 15 kW sa pikom na 30 kW. U zavisnosti od odabranog moda, ili potrebe, vozač je mogao koristi kombinovanu snagu oba motora, ili samo jedan od njih, a biranje se vršilo pomoću komandi unutar kabine.

Koristeći samo električnu energiju, ova Multipla mogla je da pređe nešto više od 80 kilometara, dok je maksimalna brzina bila ograničena na 80 km/h. Kada su oba motora bila u upotrebi autonomija je iznosila 400 kilometra, dok je maksimalna brzina bila 155 km/h.

Baterija od 19 kWh mogla je puniti se “izgubljenom” kinetičkom energijom koja je nastajala tokom kočenja i usporavanja, što je bila još jedna praktična strana ovog zaboravljenog automobila.

Ipak, činilo se da je Multipla Hybrid Power, kako je glasio zvanični naziv, bila previše napredna za svoje vrijeme. Napravljeno je svega 10 primjeraka za opštinu Napulj u Italiji, a razni izvori navode da je danas “živ” samo jedan komad.

Da se stvari stave jasnije u perspektivu. Fiat je Multiplu Hybrid Power predstavio 2000. godine na Salonu automobila u Ženevi, dakle desetak godina prije nego što je Evropu zapljusnuo talas elektrifikacije. Ko zna šta bi bilo da je italijanska marka nastavila da ulaže u ovu tehnologiju.

(Auto Republika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije